Op 8 juni 2014 is de Italiaanse bas Ivo Vinco overleden.

Ivo Vinco werd op 8 november 1927 in Bosco Chies­anuova  geboren. Hij studeerde in Verona aan het Liceo Musicale en vervolgens aan de academie van La Scala in Milaan. Hij maakte zijn professionele operadebuut in 1954 in het operahuis Verona als Ram­fis in ‘Aida’ van Verdi. In 1961 debuteerde hij met dezelfde rol in de Arena van Verona.

Rollen als ‘Don Basilio’ in ‘Il Bar­biere di Siviglia’, Oroveso in ‘Norma’, Rai­mondo in ‘Lucia di Lam­mer­moor’, Sparafucile in ‘Rigo­letto’, Fer­rando in ‘Il Trovatore’, Fiesco in ‘Simon Boc­canegra’, Padre Guard­i­ano in ‘La Forza del Des­tino’, Grande Inquis­itore in ‘Don Carlo’, Bouillon in ‘Adriana Lecouvreur’ en Alvise in ‘La Gioconda’ brachten hem naar alle grote operahuizen van de wereld. Zo maakte hij op 19 maart 1970 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York met de rol van Oroveso. Tot 1978 zong hij in 37 voorstellingen met vijf rollen (naast Oroveso nog Bouillon, Ferrando, Ramfis, Sparafucile). Tijdens vele van deze voorstellingen werd hij op het toneel vergezeld door zijn echtgenote, de mezzosopraan Fiorenza Cos­sotto.

Onder zijn studio-opnamen bevinden zich ‘La Gioconda’ (EMI, 1959), ‘Le Nozze di Figaro’ (EMI, 1959), ‘Rigo­letto’ (DG, 1963) en ‘Don Carlo’ (DG, 1961).

Ivo Vinco overleed in Verona aan de gevolgen van een longontsteking. Fiorenza Cossotto – inmiddels zijn ex-vrouw na een huwelijk van 40 jaar – was gedurende enkele weken aan zijn ziektebed verbleven.