30-04-2022

De Nederlandse sopraan Kelly God viert op 30 april 2022 haar verjaardag.

Kelly God studeerde aan het Conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink en behaalde in 2001 het einddiploma Solozang. In dat jaar was zij ook finaliste van het Belvédère Zangconcours te Wenen. Hier won zij de Prijs van de stad Giessen, waardoor zij in deze stad haar operadebuut maakte als Micaëla in ‘Carmen’ van Bizet.

Hierna werd zij voor vier jaar gecontracteerd door het operahuis van Erfurt. Haar rollen in Erfurt waren onder andere de titelrollen in ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea, ‘Maria Stuarda’ van Donizetti en ‘Die lustige Witwe’ van Lehár, de Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss, Maria in ‘Friedenstag’ van Richard Strauss, Agathe in ‘Der Freischütz’ van Von Weber en Amazily in ‘Fernando Cortez’ van Spontini. Tevens werkte zij in Erfurt mee aan de wereldpremières van ‘Luther’ van de Duitse componist Peter Aderhold ‘Waiting for the Barbarians’ van Philip Glass. Met die laatste productie gaf zij in 2006 met het Theater Erfurt voorstellingen tijdens de gastprogrammering van de Stichting Het Muziektheater te Amsterdam.

Sinds 2006 is Kelly God als “jugendlich-dramatische sopraan” verbonden aan het Staatstheater van Hannover. Hier zong zij onder meer de Wagnerrollen van Freia in ‘Das Rheingold’, Sieglinde in ‘Die Walküre’, Gutrune in ‘Götterdämmerung’ en Elisabeth in ‘Tannhäuser’, Gertrud in ‘Hänsel und Gretel’ van Humperdinck, Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi, Ellen Orford in ‘Peter Grimes’ van Britten, de Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss, Giorgetta in ‘Il Tabarro’ van Puccini, de titelrollen van ‘Tosca’ van Puccini, ‘Jenůfa’ van Janáček en ‘Lady Macbeth von Mzensk’ van Shostakovich, Anna Maurant in ‘Street Scene’ van Kurt Weill, Agathe in ‘Der Freischütz’, Gertraud in ‘Der Traumgörge’ van Zemlinsky en Senta in ‘Der fliegende Holländer’ van Wagner, Madame Lidoine in ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc en Isolde in ‘Tristan und Isolde’ van Wagner.

Bij de Deutsche Oper Berlin maakte Kelly God in 2008 haar debuut als Gertrud in ‘Hänsel und Gretel’. In 2010 zong zij voor het eerst bij de Reisopera als Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ en was zij tevens te horen in de rol van Sieglinde. Kelly God debuteerde in 2013 bij de l’Opéra Nationale de Paris als Gerhilde in ‘Die Walküre’ en in 2019 aan De Munt Opera van Brussel als Isolde. Daarnaast gaf zij gastoptredens in Kassel, Gelsenkirchen, Bielefeld, Amsterdam en Hagen.

© Thomas M. Jauk