15-09-2023

Op vrijdag 15 september 2023 is de Nederlandse sopraan Grethe de Vink in haar woonplaats Haren op 89-jarige leeftijd overleden.

Grethe de Vink werd op 8 juni 1934 als Gretha Jacoba de Vink in Groningen geboren. Zij was op 1 juni 1967 de eerste zangeres die aan het Groninger Conservatorium het openbare eindexamen tot het behalen van het einddiploma solospel deed.

Aansluitend volgde Grethe de Vink in de zomer van 1967 cursussen bij Paul Shilhawsky en Viorica Krauss-Ursuleac te Salzburg. Een rijksbeurs stelde Grethe de Vink in staat om in 1968 voor enkele maanden in Parijs te studeren bij Pierre Bernac en Jeanine Micheau. Aan het einde van die periode werd Grethe de Vink door Bernac uitgekozen voor een concert op de Franse radio. Haar gezinsleven – getrouwd, twee zonen – liet zich echter niet verenigen met een internationale zangcarrière.


Voor Grethe de Vink waren programma’s met 20e-eeuwse muziek vanzelfsprekend. Eerder dan enig andere Nederlandse zanger of zangeres heeft zij dit gebied verkend en Nederlandse premières van 20e-eeuwse werken gegeven. Het baanbrekende werk van Grethe de Vink werd op Opera Nederland in twee delen belicht in een overzicht van haar belangrijkste repertoire en een aantal van haar meest interessante optredens.

Lees in Opera Nederland

Lees in Opera Nederland