12-06-2022

De Zuid-Afrikaanse sopraan Mimi Coertse werd op 12 juni 1932 in Durban geboren.

Mimi Coertse studeerde vanaf 1949 zang in Zuid-Afrika en ging in 1953 naar Londen. Daarna vertrok zij via Den Haag naar Wenen en begon daar haar zangstudie in januari 1954 bij Maria Hittorff en Josef Witt. In januari 1955 maakte zij haar operadebuut als Erste Blumenmädchen in ‘Parsifal’ van Wagner in het Teatro San Carlo van Napels onder leiding van Karl Böhm.

Op 25 februari 1956 debuteerde zij in de Wiener Staatsoper in de sopraanpartij van het ballet ‘Homerische Symphonie’ van Theodor Berger. Op 17 maart 1956 maakte zij haar operadebuut in de Wiener Staatsoper als de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Zij zou bij de Wiener Staatsoper tot en met 1978 blijven zingen in rollen als Die Fiakermilli in ‘Arabella’, Aithra in ‘Die ägyptische Helena’, Aminta in ‘Die schweigsame Frau’, Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ en de titelrol in ‘Daphne’ van Richard Strauss, Frasquita in ‘Carmen’ van Bizet, Fiordiligi in ‘Così Fan Tutte’, Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’ en Donna Elvira en Donna Anna in ‘Don Giovanni’ van Mozart, Liù in ‘Turandot’ en Musetta in ‘La Bohème’ van Puccini, Stella, Giulietta, Antonia en Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach, Violetta in ‘La Traviata’, Gilda in ‘Rigoletto’, Alice Ford in ‘Falstaff’ en Elisabetta in ‘Don Carlo’ van Verdi, Nedda in ‘Pagliacci’ van Leoncavallo, Rosalinde in ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss jr., de Drei Engelstimmen in ‘Palestrina’ van Pfitzner, de titelrol in ‘Angélique’ van Ibert’ Lesbia in de cantate ‘Catulli Carmina’ van Orff en Isabella in ‘Salade’ van Darius Milhaud.

Mimi Coertse debuteerde in het Royal Opera House Covent Garden op 10 november 1956 als Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’. Het Royal Opera House zag haar in 1957 en 1959 terug voor de rol. In juli 1957 zong zij vier maal de rol van Zerbinetta in Glyndebourne.

In 1973 keerde Mimi Coertse terug naar Zuid-Afrika en gaf er daarna vele gastoptredens. Tevens werkte zij in Zuid-Afrika als zangdocente.

Kijk op YouTube