02-08-2022

De sopraan Gundula Janowitz werd op 8 augustus 1937 in Berlijn geboren en studeerde zang in de Oostenrijkse plaats Graz.

Gundula Janowitz begon in de late jaren vijftig op te treden. Zij maakte op 8 februari 1960 haar debuut bij de Wiener Staatsoper als Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart onder leiding van Michael Gielen. In de Wiener Staatsoper zou zij in 1990 voor het laatste optreden in de titelrol van ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, die zij er 48 keer zong.

In Bayreuth was Janowitz slechts in de bijrollen te horen van het Zweite Blumenmädchen (1960) en het Erste Blumenmädchen (1961, 1962)in ‘Parsifal’ en Woglinde in ‘Das Rheingold’ (1962) en ‘Götterdämmerung’ (1962).

Op 24 juli 1964 trad Janowitz voor het eerst op tijdens het Glyndebourne Festival als Ilia in ‘Idomeneo’ van Mozart. In de Metropolitan Opera van New York zong zij alleen vijf keer de rol van Sieglinde in ‘Die Walküre’ van Wagner en haar debuut betrof tevens het debuut van dirigent Herbert von Karajan in de Met.

Janowitz maakte haar debuut in het Teatro alla Scala van Milaan op 15 mei 1970 in het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi onder leiding van Claudio Abbado. Haar operadebuut in de Scala was pas op 10 februari 1978 als Leonore in ‘Fidelio’ van Beethoven. Haar operaoptredens in de Scala bleven beperkt tot drie uitvoeringen van deze productie in die maand.

Op 11 juni 1976 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden als Donna Anna in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Met dezelfde rol was zij in 1981 terug in het Londense operahuis. Zij debuteerde op 25 juni 1980 nog bij de Opéra de Paris als de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’.

Andere rollen van het repertoire van Janowitz waren Rosalinde in ‘Die Fledermaus’, Agathe in ‘Der Freischütz’, Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Gutrune in ‘Götterdämmerung’, de titelrol in ‘Arabella’ en Gravin in ‘Capriccio’. Zij trad op met vele belangrijke dirigenten als Otto Klemperer, Karl Böhm, Eugen Jochum, Leonard Bernstein, Rafael Kubelik, Georg Solti en Carlos Kleiber. Met hen maakte zij talrijke plaat en CD-opnamen.

Gundula Janowitz werd in 1990 tijdelijk directeur van de Opera in Graz. Ook in 1990 nam zij officieel afscheid van de bühne, maar in de jaren daarna trad ze nog weleens op, onder meer in 1996 in het Amsterdamse Concertgebouw. Gundula Janowitz is getrouwd met de Berlijnse operaregisseur Nicholas Sulzberger en woont in de omgeving van Sankt-Pölten, Neder-Oostenrijk.

Lees in ORF