22-05-2022

Op 18 mei 2022 is de Britse mezzosopraan Anne Howells overleden.

Anne Howells werd op 12 januari 1941 in het Engelse Southport geboren. Zij studeerde aan het conservatorium van Manchester en bij de pedagogen Frederick Cox en Vera Rozsa. Howells werkte al in 1963 in Manchester mee aan de Engelse première van ‘Paride ed Elena’ van Gluck. Haar officiële operadebuut was in 1964 bij de Welsh Opera Company als Flora in ‘La Traviata’. Bij het Glyndebourne Festival maakte zij in 1966 haar debuut als de 2. Knabe in ‘Die Zauberflöte’. Vanaf 1967 zong zij in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. Daar werkte zij in 1969 mee aan de Britse première van de opera ‘Hamlet’ van Humphrey Searle.

Verder gastoptredens brachten haar naar de Metropolitan Opera van New York in 1975 als Dorabella in ‘Così fan tutte’. Bij de Salzburger Festspiele zong zij in het seizoen 1976/1977 de rol van Annio in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart. Bij de Opéra de Paris zong zij in 1985 als Phèdre in ‘Hippolyte et Aricie’ van Rameau en bij de Wiener Staatsoper in het seizoen 1992/1993 als Clairon in ‘Capriccio’ van Richard Strauss.

Anne Howells werkte mee aan diverse wereldpremières. Zo zong zij de rol van Cathleen in ‘The Rising of the Moon’ van Nicholas Maw in 1970 tijdens het Glyndebourne Festival. Ook in 1970 zong zij de rol van Hata tijdens de wereldpremière van de opera ‘Victory’ van R.R. Bennett in het Royal Opera House Covent Garden. In Genève werkte zij in 1987 mee aan de wereldpremière van de opera ‘La Forêt’ van Rolf Liebermann in de rol van Régine Raviner. En op 16 februari 2000 zong zij bij de English National Opera in Londen in de rol van de Mother mee in de oeropvoering van de opera ‘The Silver Tassie’ van Mark Anthony Turnage.

De stem van Anne Howells is vastgelegd op meerdere opnamen zoals door Philips/Decca in ‘L’Ormindo’ van Cavalli, Annina in ‘Der Rosenkavalier’ en in ‘Les Troyens’ van Berlioz. Verder door DGG als Mother Goose in ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky en in ‘La Clemenza di Tito’ en door Telarc in ‘The Mikado’ van Gilbert & Sullivan.

Kijk op YouTube

© Clive Barda