13-05-2022

Op 13 mei 2022 is de Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza overleden.

Teresa Berganza werd op 16 maart 1933 als Teresa Berganza Vargas in Madrid geboren. Zij werkte al vanaf 1951 mee aan diverse studio-opnamen van zarzuela’s, voordat zij in 1954 afstudeerde aan het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid. In 1957 maakte zij op haar 20ste haar operadebuut in de titelrol van ‘La Cenerentola’ van Rossini in Aix-en-Provence en in dat jaar trouwde zij ook met de pianist Felix Lavilla.

Zij gaf op 17 januari 1958 haar officiële debuut in de Scala van Milaan als Isolier in ‘Le Comte d’Ory’ van Rossini en op 13 juni 1958 zong zij voor het eerst tijdens het Glyndebourne Festival als Cherubino in in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart.

Ook als Cherubino maakte zij op 27 januari 1959 haar debuut in de Wiener Staatsoper. Daar zong zij twee dagen later tevens de rol van Dorabella in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart. Op 16 mei 1960 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini.

Teresa Berganza trad pas op 11 oktober 1967 voor het eerst op in de Metropolitan Opera in New York als Cherubino.

Haar debuut in Nederland maakte zij op 19 juni 1961 als Cherubino in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag tijdens het Holland Festival. Carlo Maria Giulini dirigeerde het Residentie Orkest en de overige solisten waren Hermann Prey, Elisabeth Schwarzkopf, Giuseppe Taddei en Mimi Aarden, Frans Vroons en Wilma Driessen. Het laatste optreden van Berganza in Nederland was op 28 oktober 2007 toen zij op 74-jarige leeftijd een recital gaf in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Na haar afscheid in 2008 gaf zij les aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid.

Kijk op YouTube