06-05-2022

De Nederlandse bariton Ernst Daniël Smid werd op 6 mei 1953 in Enschede geboren.

Ernst Daniël Smid studeerde tussen 1975 en 1978 zang aan het conservatorium van Amsterdam bij Erna Spoorenberg en volgde operaklassen bij Max Dooijes en Jacqueline Jacobi. Tijdens zijn studie maakte hij op 7 april 1977 al zijn operadebuut bij De Nederlandse Operastichting als één van de Deputati Fiamminghi in ‘Don Carlos’ van Verdi. Tussen 1982 en 1985 was hij gedurende drie jaren verbonden aan de opera van Wuppertal, waar hij onder andere ook de rol van Tevje in ‘Fiddler on the Roof’ vertolkte.

De partij van Ezio in ‘Attila’ van Verdi zong Smid in 1982 scenisch bij de Rotterdamse Opera en in 1983 concertante in het Concertgebouw van Amsterdam onder leiding van Sergiu Comissiona naast Franz Grundheber en John Treleaven:

“de bariton Ernst Daniël Smid, een dertigjarige Nederlander die vooral in Duitsland werkt, was de ontdekking van de avond met zijn wat ingehouden prachtige stemgeluid” (NRC Handelsblad; 26-1-1983)

Bij De Nederlandse Operastichting was Smid in 1985 terug voor de rol van Georg Faust in de wereldpremière van ‘Dr. Faustus’ van Konrad Boehmer en in 1986 als Hans Foltz in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Wagner.

Smid debuteerde op 22 september 1984 bij Opera Forum als Almaviva in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Verder trad hij bij Forum op als Tarquinius in ‘The Rape of Lucrezia’ van Britten (1986), Belcore in ‘L’Elisir d’Amore’ van Donizetti (1988 en 1990), Ottokar in ‘Der Freischütz’ van Von Weber (1990), als Mercurius (1990) en in de titelrol (1992) in ‘Orphée aux Enfers’ van Offenbach en ten slotte bij de Reisopera als Valentin in ‘Faust’ van Gounod (1995). Bij Opera Zuid was hij in 1993 nog te bewonderen als Ein Musiklehrer in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss.

Ook was Smid succesvol in het lichte genre. Zo zong hij in 1988 de rol van burgemeester Baboleno Nasoni in ‘Gasparone’ van Millöcker bij de Hoofdstad Operette te Amsterdam. Verder maakte hij in februari 1991 zijn Nederlandse musicaldebuut als Jean Valjean in ‘Les Misérables’ en zou daarna nog diverse rollen in musicalproducties vertolken, waaronder de titelrol in ‘Sweeney Todd’, Von Trapp in ‘The Sound of Music’, Jackson in ‘The Hired Man’ en George in ‘Aspects of Love’.

In 2007 zong Smid met veel succes de rol van Iago in ‘Otello’ van Verdi in het RAI Theater te Amsterdam in een regie van Jan Bouws. Tevens trad Smid tussen 2008 en 2010 met Henk Poort en Marco Bakker in Nederland op met het programma ‘De 3 Baritons’.

Ernst Daniël Smid presenteerde tussen 1998 en 2010 het televisieprogramma ‘Una Voce Particolare’ en nam op 30 december 2018 na ruim 20 jaar en zo’n 1500 uitzendingen afscheid van zijn wekelijkse programma ‘Ernst Daniël’ op Radio 4.

Lees in ABC van Opera Nederland