28-08-2021

De Nederlandse sopraan Cristina Deutekom werd op 28 augustus 1931 als Stientje Engel geboren in Amsterdam.

Cristina Deutekom maakte op 3 juni 1963 haar debuut bij De Nederlandsche Opera als Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Na haar debuut bij de Opera van Venetië op 10 december 1968 als Fiordiligi in ‘Così Fan Tutte’ kreeg zij de bijnaam “l’Usignuolo Olandese”, de Hollandse nachtegaal. Cristina Deutekom trad over de hele wereld op met vrijwel alle grote tenoren en dirigenten van haar tijd. Op haar repertoire stonden met name de grote belcantorollen van Bellini (‘Norma’, ‘I Puritani’), Donizetti (‘Lucia di Lammermoor’), Rossini (‘Armida’, ‘Mosè’, ‘Semiramide’) en de vroege Verdi-partijen. Haar actieve carrière beëindigde zij in 1987 vanwege hartklachten. Daarna gaf ze privéles en Masterclasses en in 1987 werd ter ere van haar het Cristina Deutekom Concours opgericht. Deutekom kreeg belangrijke muzikale prijzen, onder meer voor haar vertolking van de ‘Köningin der Nacht’ in “Die Zauberflöte” van Mozart. Ze zong die rol ook bij haar debuut in de Metropolitan Opera van New York op 28 september 1967 en haar debuut in de Royal Opera House Covent Garden van Londen in 1968. Cristina Deutekom maakte op zaterdag 2 augustus 2014 thuis een ongelukkige val en overleed vijf dagen later in het VU-ziekenhuis te Amsterdam.

zie ook Interview met Cristina Deutekom

zie ook Cristina Deutekom 80 jaar