26-08-2021

De Nederlandse sopraan Marianne Blok is op 26 augustus 2021 in Amsterdam op 80-jarige leeftijd overleden. Zij was één van de belangrijkste lyrische coloratuursopranen van ons land in de laatste decennia van de vorige eeuw.

Marianne Blok werd op 4 mei 1941 als Marianne Lyong Chung Blok geboren in in de Panamese havenstad Colón in een gezin van een Nederlandse reisbureaudirecteur en een Panamees-Chinese moeder.

In Panama nam Marianne Blok op 15-jarige leeftijd zangles bij de Nederlandse docente Martha Spoel, dochter van de bekende zangpedagoog Arnold Spoel.

Marianne Blok kwam in 1962 naar Nederland en ging zang studeren bij Jan Keizer aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar behaalde zij in 1967 zowel het onderwijsdiploma als het diploma solozang en volgde zij vervolgens de operaopleiding, eerst onder leiding van Hans Lichtenstein en daarna onder leiding van Jacqueline Jacobi en Joan Kalff (Amigoe di Curacao; 17-8-1974).

Marianne Blok nam tussen 17 en 20 september 1968 deel aan het ‘Cum Laude Concours’ van de Stichting Gaudeamus te Bilthoven voor cum laude geslaagde leerlingen (solistendiploma) van Nederlandse conservatoria. Hier behoorde zij niet tot de vier finalisten (Nieuwsblad van het Noorden; 18-9-1968).

Haar professionele operadebuut maakte Marianne Blok op 13 september 1971 als de Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart bij Opera Forum (Tubantia; 5-10-1971).

Het jaar daarop in 1972 won zij de Prix d’Excellence (Het Parool; 28-2-1972).

Begin jaren zeventig werd zij door het Conservatorium van Amsterdam gevraagd waar te nemen voor de zieke Jan Keizer en gaf daar vervolgens zeven jaar les.

Bij de VARA-matinee zong zij ondertussen op 26 oktober 1974 de rol van Philine in ‘Mignon’ van Thomas in het Concertgebouw te Amsterdam. Tevens viel zij in dat jaar bij de Opera van Gent in met haar glansrol van de Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ (De Telegraaf; 19-1-1980).

Als de Koningin van de Nacht maakte zij ook haar debuut bij De Nederlandse Operastichting (DNO) op 12 april 1979 (TheaterEncyclopedie.nl).

Eind jaren zeventig trad zij veelvuldig op in Engeland. Zo zong zij in het seizoen 1979/1980 de rol van de Koningin van de Nacht bij de English National Opera in het London Coliseum (De Telegraaf; 19-1-1980).

Een ander hoogtepunt in haar carrière was op 7 juni 1980 de rol van de Knekelgeest in de wereldpremière van ‘Aap verslaat de Knekelgeest’ van Peter Schat in het Holland Festival bij DNO. Daarna vertolkte zij bij DNO nog de rol van Cecelia in de reprise van ‘Houdini’ van Peter Schat op 2 februari 1981 en de Koningin van de Nacht in het seizoen 1981/1982. Op 26 september 1981 zong zij bij de VARA-Matinee de partijen van Le Feu/Le Rossignol/La Princesse in ‘L’Enfant et les Sortilèges’ van Ravel.

In de jaren tachtig werkte zij verder mee aan wereldpremières van werken als ‘Eréndira’ van Klaas de Vries op 27 oktober 1984 in Rotterdam (Algemeen Dagblad; 29-10-1984) en ‘Meraviglia’ van Roland Voortman op 29 mei 1985 in Amsterdam (NRC Handelsblad; 30-5-1985).

Tevens schitterde zij in het liedrepertoire van Spaanse componisten als Fernando Obradors, Manuel de Falla, Xavier Montsalvatge, Joaquín Rodrigo, Enrique Granados, Joaquín Turina en Julio de Osma.

Begin jaren tachtig kreeg Marianne Blok een vaste aanstelling als docente zang aan het Conservatorium van Utrecht, waar zij bijna twintig jaar lesgaf aan onder anderen de Nederlandse tenor Frank van Aken. De laatste jaren van haar leven bezat zij nog altijd de passie voor het doorgeven van haar kunde en ervaring en wisten leerlingen uit binnen- en buitenland haar te vinden voor privélessen.

Marianne Blok overleed op 26 augustus 2021 in het OLVG-ziekenhuis van Amsterdam, waar zij was opgenomen vanwege hart- en longproblemen.

Lees Interview

Kijk op YouTube