28-08-2021

De Nederlandse sopraan Els Bolkestein is op 19 augustus 2021 in Berlijn op 89-jarige leeftijd overleden Zij was één van de belangrijkste jugendlich-dramatische sopranen van ons land in de tweede helft van de vorige eeuw.

Els Bolkestein werd op 2 juli 1932 in Amsterdam geboren en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam zang bij Elilit Bäckström. Haar debuut maakte zij op 3 november 1961 bij De Nederlandse Opera als de eerste knaap in ‘Die Zauberflöte’. In 1964 trad Els Bolkestein op in het Royal Opera House Covent Garden van Londen, waar zij inviel als Gilda in ‘Rigoletto’. In 1969 werd zij door Walter Felsenstein geëngageerd voor de Komische Oper in Berlijn. Aan dat operahuis kreeg zij een vaste aanstelling en ontwikkelde zich daar tot een jugendlich-dramatische sopraan met rollen als Donna Anna, Santuzza, Salome, Agathe, Sieglinde, Senta, Fidelio, Desdemona, Abigaille, Aida, Amelia, Leonora en Elisabeth in ‘Tannhäuser’ en ‘Don Carlos’. Els Bolkestein maakte in 1973 een grammofoonplaat met aria’s van Verdi, Puccini, Wagner, Weber en Beethoven. Bij De Nederlandse Opera werkte zij mee aan ruim dertig producties. Het laatste optreden van Els Bolkestein bij De Nederlandse Operastichting was in 1985 als La Madre in ‘Il Prigioniero’ van Luigi Dallapiccola.

Els Bolkestein overleed op 19 augustus 2021 in haar woonplaats Berlijn.

Zie Interview