20-10-2020

De bariton Theo van Gemert werd op 20 oktober 1940 in Kerkrade geboren.

Theo van Gemert was in eerste instantie professioneel voetballer bij Roda JC en het Nederlands elftal. Na een zwaar ongeval op 29-jarige leeftijd was een voortzetting van zijn carrière als profvoetballer niet meer mogelijk. Daarop besloot hij zang te gaan studeren aan het conservatorium van Maastricht bij Leo Ketelaars. Na cum laude te zijn afgestudeerd, maakte hij zijn operadebuut bij het Stadttheater van Aachen. Snel daarna al zong hij in het seizoen 1970/1971 partijen als Germont in ‘La Traviata’ en Jochanaan in ‘Salome’. In 1973 werd hij aangenomen door het operahuis van Wuppertal, waar hij sindsdien gedurende twintig jaren zong. Gaandeweg ontwikkelde zijn stem zich van een lyrische bariton naar het heldenvak. Zo zong hij de rol van Wotan en Gunther in ‘Der Ring des Nibelungen’ in Wuppertal. Verder zong hij in Wuppertal nog de rollen van Thoas in ‘Iphigenie auf Tauris’ van Gluck (1990), de titelrol in ‘Cardillac’ van Hindemith (1991) en Il Grande Inquisitore in ‘Don Carlos’ (1996). Daarnaast werkte hij in Wuppertal op 15 april 1990 mee aan de wereldpremière van de opera ‘Erynis’ van Volker David Kirchner.

Bij het Theater im Revier van Gelsenkirchen gasteerde hij in 1990 als Telramund in ‘Lohengrin’. Bij de Festspiele van Eutin zong hij Luna in ‘Il Trovatore’ (1992/1993), Kruschina in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana (1997), Fernando in ‘Fidelio’ (1999), Yamadori in ‘Madama Butterfly’ (1999) en Kuno in ‘Der Freischütz’ (2000). Aan het Stadttheater van Hagen/Westfalen gasteerde hij in 2001 als Felipe Chao in ‘Der Kuhhandel’ van Kurt Weill. Verder gaf hij gastoptredens in diverse andere Duitse en Europese steden. Zo trad hij ook meerdere malen op in het Teatro Liceu van Barcelona.

Op zijn repertoire stonden verder rollen als Creonte in ‘Medea’ van Cherubini, Orest in ‘Elektra’, Scarpia in ‘Tosca’, Amfortas in ‘Parsifal’, Iago in ‘Otello’ van Verdi en de titelrollen in de Verdi-opera’s ‘Rigoletto’, ‘Nabucco’, ‘Simon Boccanegra’ en ‘Macbeth’.

Theo van Gemert nam voor het label Koch/Schwann als solist deel aan de opname van het lied voor mannenkoor “Zur guten Nacht” van Schubert.