07-10-2020

Willem Laakman werd op 7 oktober 1940 geboren in Vaals.

Na jarenlang privéles van de bekende zangleraar Leo Ketelaars ging Willem naar het conservatorium van Maastricht, waar hij cum laude slaagde. Daarna nam hij zangles bij Josef Metternich in Keulen.

Laakman zong bij de Zuid-Nederlandse opera voordat hij werd aangenomen bij de Nederlandse Opera Stichting in Amsterdam. Daar zong hij in eerste instantie bij het Studio Ensemble van de Nederlandse Opera Stichting en maakte hij in 1969 zijn debuut als Lord Tristan in ‘Martha’ van Flotow. Hij zou tot en met 1985 bij De Nederlandse Opera blijven zingen.

In 1975 werd Laakman voor de duur van meerdere jaren ensemblelid van de Vereinigten Bühnen Krefeld-Mönchengladbach. Hij was tussen 1987 en 1989 verbonden aan het Landestheater Coburg en zong daar onder andere de titelrol in ‘Boris Godoenov’. Daarna zong hij in het seizoen 1989/1990 bij het Stadttheater Würzburg. Tussen 1990 en 1994 was hij geëngageerd door het Landestheater von Altenburg in Thüringen en zong daar onder andere Amonasro in ‘Aida’ en Jochanaan in ‘Salome’. Hij had tussen 1994 en 1996 een contract bij het Landestheater van Detmold en was sindsdien bij het Stadttheater van Münster/Westfalen geëngageerd, waar hij Amonasro en Amfortas in ‘Parsifal’ zong. In 1998 gasteerde hij nog in Coburg in de titelrol van ‘Macbeth’ van Verdi. Andere rollen uit zijn repertoire waren de titelrol in ‘Don Giovanni’, Papageno in ‘Die Zauberflöte’, Faninal im ‘Der Rosenkavalier’, de Vater in ‘Hänsel und Gretel’ en Dandini in ‘La Cenerentola’.

Willem Laakmann beëindigde in 2010 zijn carrière en woont in het oosten van Duitsland.