23-12-2017

De Russische bas Alexander Vedernikov werd op 23 december 1927 in Mokino geboren.

Alexander Vedernikov groeide op in de stad Kopejsk in de provincie Oblast Tsjeljabinsk. Vanaf 1947 studeerde hij zang aan het Tsjaikovsky-concervatorium van Sverdlovsk bij de docenten Umestnow en Tarasenko. In 1950 zette Vedernikov zijn zangstudie voort bij Roza Jakovlevna Alpert-Chassina aan het conservatorium van Moskou, waar hij in 1955 afstudeerde. Daarna was hij tussen 1955 en 1957 werkzaam aan de opera van Leningrad.

Hij won in 1956 de eerste prijs op het Internationaler Robert-Schumann- Wettbewerb für Klavier und Gesang in Berlijn. In 1957 maakte hij zijn debuut aan het Bolshoi Theater van Moskou in de titelrol van ‘Ivan Susanin’ van Glinka en behoorde daarna tot het ensemble van het Bolshoi.

In 1961 trad hij toe tot de operaklas van het Teatro alla Scala van Milaan en studeerde bij Barra Carracciolo. In de Scala gaf Alexander Vedernikov diverse gastoptredens met het ensemble van het Bolshoi Theater. Hij maakte er zijn debuut op 31 oktober 1964 als Kaizarov in ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev. Verder zong hij er in 1964 de rollen van Varlaam in ‘Boris Godoenov’ en de Varjagische Gast in ‘Sadko’ van Rimski-Korsakov en in 1973 Ruslan in ‘Ruslan en Ludmila’ van Glinka, Ivan Chovanski in ‘Khovansjtsjina’ van Moessorgsky en Kan Kontsjak in ‘Vorst Igor’ van Borodin.

Andere rollen van zijn repertoire zijn Pimen in ‘Boris Godoenov’, Dosifej ‘Oorlog en Vrede’, Gremin in ‘Jevgeni Onjegin’ van Tsjaikovski, Mikhail Kutuzov in ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev, Galitski in ‘Vorst Igor’, Méphistophélès in ‘Faust’ van Gounod en Daland in ‘Der fliegende Holländer’.

De bas van Vedernikov is vastgelegd op opnamen van het label Melodiya, waaronder in integrale opera’s als ‘Vorst Igor’, ‘Sneeuwvlokje’ van Rimski-Korsakov en ‘De stenen Gast’ van Dargomyschski. Verder verscheen hij bij Philips in de titelpartij van ‘Boris Godoenov’, bij Harmonia Mundi in ‘De gierige Ridder’ van Rachmaninov, bij Audiophil als Gremin in ‘Jevgeni Onjegin’ en bij Relief als de Molenaar in ‘Rusalka’ van Dargomyschski. Op Gostelradio-Video is Vedernikov nog te bewonderen als Pimen in ‘Boris Godoenov’.

Kijk op YouTube