24-12-2017

De Italiaanse bariton Antonio Boyer werd op 24 december 1932 in het Italiaanse stadje Sulmona geboren.

Antonio Boyer studeerde aan de Accademia di Santa Cecilia van Rome bij Geni Sardero. In 1957 debuteerde Boyer bij het Festival van Spoleto en in hetzelfde jaar maakte hij op 29 juni zijn debuut bij het Glyndebourne Festival als Ford in ‘Falstaff’ van Verdi.

Op 10 maart 1961 zong Boyer voor het eerst in het Teatro alla Scala van Milaan als Spensierato in ‘Torneo Notturno’ van Gianfrancesco Malipiero. Hij zou tot en met 1969 in de Scala blijven zingen met rollen als Demetrius in de Italiaanse première van ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten, Marcello in ‘La Bohème’ van Puccini, Sharpless in ‘Madama Butterfly’ van Puccini en als Il Re in de wereldpremière van ‘La Leggenda del Ritorno’ van Renzo Rossellini op 10 maart 1966.

In het Teatro dell’Opera van Rome werkte hij op 7 januari 1961 mee aan de wereldpremière van ‘Amleto’ van Mario Zafred en daarna tot en met 1975 in rollen als Amonasro in ‘Aida’, Scarpia in ‘Tosca’, de titelrol in ‘Der fliegender Holländer’ en Belcore in ‘L‘Elisir d’Amore’. Op 15 februari 1966 gaf hij zijn enige optreden in de Wiener Staatsoper als Sharpless in ‘Madama Butterfly’.

Verdere gastoptredens brachten hem naar het Teatro San Carlo van Napels, het Teatro Petruzzelli van Bari, het Teatro Donizetti van Bergamo, het Teatro Margherita van Genua, het Teatro Bellini van Catania, het festival in de thermen van Caracalla te Rome, het Maggio Musicale Fiorentino, het Teatro Verdi van Triëste, het Teatro Comunale van Bologna, het Wexford Festival, het Teatro de la Zarzuela van Madrid en het Teatro Liceu van Barcelona.

In 1966 werkte Boyer mee aan de postume wereldpremière van ‘Il Canto di Natale’ van Lino Liviabella in het Teatro Comunale van Bologna en in 1968 zong hij in de wereldpremière van de opera ‘L’Avventurio’ van Renzo Rossellini in de Opéra de Monte Carlo.

Boyer gaf in december 1974 met het gezelschap Opera Italiana een gastoptreden in Nederland als Sharpless in ‘Madama Butterfly’.

De bariton van Antonio Boyer is vastgelegd op grammofoonplaat in de partij van Escamillo in hoogtepunten uit ‘Carmen’ (label Saga), onder de naam Tonino Voyer in een opname van ‘L’Ajo nell‘ Imbarazzo’ van Donizetti (label RCA), in ‘Risurrezione’ van Alfano (label ANNA-Records) en in ‘Hulda’ van César Franck (label Melodram/FMI).