22-12-2017

Op 21 december 2017 is de Amerikaanse sopraan Marilyn Tyler overleden.

Marilyn Tyler werd op 6 december 1928 in New York geboren (bron: Bayerisches Musiker Lexikon). Zij studeerde aan de Manhattan School of Music en in de operastudio van de Hartt School in Hartford bij Friedrich Schorr. Zij maakte in het seizoen 1952/1953 op 24-jarige leeftijd haar debuut bij De Nederlandsche Opera als Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Zij zou tot en met 1974 in Nederland blijven optreden. Tijdens haar carrière van 25 jaren zong zij ruim 70 rollen.

Op 16 januari 1957 maakte Marilyn Tyler haar debuut als Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart in het Teatro dell’Opera van Rome. Zij werkte verder mee aan wereldpremières van onder andere ‘Martin Korda’ by Henk Badings op 15 juni 1960 in Amsterdam, ‘Raskolnikoff’ van Heinrich Sütermeister op 2 november 1962 in Amsterdam en als Maria in ‘Die schwarze Spinne’ op 23 mei 1966 in het Theater an der Wien.

Ondertussen zong zij bij Opera Scotland in mei 1964 de rol van Elvira in ‘Don Giovanni’ en op 27 juli 1965 tijdens de BBC Proms in de Royal Albert Hall de sopraanpartij in de cantate ‘Novae de Infinito Laudes’ van Henze onder leiding van de componist zelf.

Als soliste werkte zij met dirigenten als Leonard Bernstein, Sir Georg Solti, Bernard Haitink, Jean Fournet, Charles Groves, Brian Priestman, Colin Davis, Carlo Maria Giulini, Otto Ackermann, Erich Leinsdorf, Christoph von Dohnányi en Charles Munch en trad zij op met orkesten als de New York Philharmonic, Boston Symphony, London Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, San Diego Symphony en Canadian Symphony, het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, WDR Sinfonieorchester, Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia en Radio-Symphonieorchester Wien en de Wiener Philharmoniker.

Eind jaren zeventig verhuisde Marilyn Tyler naar Teheran om leiding te geven aan de Iranese Opera die was opgericht door Farah Diba. Na de Iranese Revolutie van 1979 bleef zij nog negen angstige maanden in Iran, voordat zij vluchtte naar Pakistan, waar zij directeur werd van het Pakistaans-Amerikaanse Culturele Centrum van de Amerikaanse Inlichtingendienst in Karachi. Daar bleef zij gedurende twee jaren totdat de de Amerikaanse ambassade in Karachi werd aangevallen. Zij keerde terug naar de Verenigde Staten en gaf twee jaren les aan de Jacksonville University in Florida voordat zij docent werd aan de University of New Mexico. In 2011 stopte zij daar met lesgeven, maar gaf nog wel privéles.

De stem van Marilyn Tyler is onder andere vastgelegd op LP-opnamen als Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini (1955), de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart (1955), Atalanta in ‘Serse’ van Händel (1965, Deutsche Grammophon), de sopraanpartij in ‘Pulcinella’ van Stravinsky (1966, met het Orchestre De La Suisse Romande onder leiding van Ernest Ansermet) en de operette-LP ‘De Mastreechter Staar in Operetteland’ (met Willy Caron en het Limburgs Symphonie Orkest). Verder werkte zij tussen 29 oktober en 19 november 1965 mee aan de Decca-opname van ‘Die Walküre’ in de partij van Grimgerde onder leiding van Georg Solti.

Marilyn Tyler overleed in New Mexico.

Lees in Operawire

Kijk op YouTube