12-11-2017

De Italiaanse componist Carlo Pedrotti werd op 12 november 1817 in Verona geboren.

Carlo Pedrotti studeerde muziek in Verona bij de componist Domenico Foroni. Pedrotti componeerde in begintijd in Verona vier opera’s, waarvan ‘Lina’ en ‘Clara di Mailand’ in 1840 werden uitgevoerd in het Foroni’s eigen Teatro Filarmonico te Verona. Daarna was Pedrotti gedurende vier seizoenen dirigent van de Italiaansche Opera in Amsterdam, waar hij de opera’s ‘Matilde’ (1841) en ‘La Figlia dell’Arciere’ (1844) componeerde.

Vervolgens keerde hij terug naar Verona, waar hij de volgende 23 jaren onderwees, tien opera’s componeerde en dirigeerde in het Teatro Nuovo en het Teatro Filarmonico. Zijn meest bekende opera uit die tijd ‘Tutti in Maschera’ (1856) werd later nog in Wenen en Parijs opgevoerd.

In 1868 werd Pedrotti in Turijn benoemd tot directeur van het Liceo Musicale en dirigent en directeur van het Teatro Regio. Op het Liceo Musicale gaf hij les aan onder anderen Francesco Tamagno, die tijdens de wereldpremière van Verdi’s ‘Otello’ de titelrol zou zingen. Tijdens Pedrotti’s 14 jaren in Turijn maakte hij van het Teatro Regio één van de belangrijkste operahuizen van Italië en introduceerde er onder meer Meyerbeer’s ‘L’Africaine’ in 1868, Flotow’s ‘Martha’ in 1869, Thomas’s ‘Mignon’ in 1876 en ‘Hamlet’ in 1881, Massenet’s ‘Le Roi de Lahore’ in 1878, Goldmark’s ‘Die Königin von Saba’ in 1879, Bizet’s ‘Carmen’ in 1881 en Gounod’s ‘Le Tribut de Zamora’ in 1882. Voor de voorbereiding van ‘Lohengrin’ in Turijn in 1876 bezocht Pedrotti de componist Richard Wagner in München.

In 1882 werd Pedrotti aangesteld als directeur van het nieuwe Liceo Musicale in Pesaro, waarvoor Rossini in zijn testament geld had bestemd. Daar was de tenor Alessandro Bonci één van Pedrotti’s studenten. In 1892 organiseerde Pedrotti in Pesaro de viering van de 100ste geboortedag van Rossini. Een jaar later keerde Pedrotti vanwege zijn slechte gezondheid terug naar Verona. Daar pleegde hij op 16 oktober 1893 zelfmoord door zich te verdrinken in de rivier Adige.

Lees in YouTube