11-11-2017

De opera ‘Armida’ van Gioachino Rossini beleefde zijn wereldpremière op 11 november 1817 in het Teatro di San Carlo van Naples.

‘Armida’ is een opera in drie akten Gioachino Rossini op een Italiaans libretto van Giovanni Schmidt gebaseerd op scènes uit ‘Gerusalemme Liberata’ van Torquato Tasso. De opera werd door Rossini gecomponeerd voor het heropening van het Teatro di San Carlo van Naples na de verwoesting door brand in 1816. Tijdens de wereldpremière zong Isabella Colbran de titelrol, zong tenor Andrea Nozzari de rol van Rinaldo en was de muzikale leiding in handen van dirigent Nicola Festa.

Op 26 april 1952 beleefde ‘Armida’ zijn revival in het Teatro Comunale van Florence tijdens het Maggio Musicale Fiorentino met Maria Callas en Francesco Albanese onder leiding van Tullio Serafin. Pas 18 jaren later werd de opera opnieuw gespeeld toen de Nederlandse sopraan Cristina Deutekom de titelpartij zong in Venetië op 3 april 1970. Zij vertolkte Armida tevens in 1973 in Bregenz.

Kijk op YouTube