12-11-2017

Op 11 november 2017 is de Amerikaanse operaregisseur Frank Corsaro overleden.

Frank Corsaro werd op 22 december 1924 in New York geboren. Hij maakte zijn operadebuut bij de New York City Opera in 1958 met ‘Susannah’ van Carlisle Floyd. Het gezelschap bracht deze productie met Phyllis Curtin, Norman Treigle en Richard Cassilly naar de Wereldtentoonstelling in Brussel.

Corsaro werd één van de belangrijkste regisseurs van de New York City Opera. Hij ensceneerde voor het gezelschap onder andere ‘De Vuurengel’ (Prokofiev), ‘La Traviata’ (met Plácido Domingo), ‘Madama Butterfly’, ‘The Crucible’, ‘Faust’ (met Beverly Sills), ‘Prins Igor’ (Borodin), ‘De Zaak The Makropulos’, ‘Summer and Smoke’ (Lee Hoiby), ‘Medea’, ‘Die tote Stadt’ (met Carol Neblett), ‘Het sluwe Vosje’ en ‘Carmen’.

Ook regisseerde Frank Corsaro de wereldpremière van de twee latere opera’s van Floyd ‘Of Mice and Men’ (Seattle, 1970) en ‘Flower and Hawk’ (Houston, 1972).

Corsaro debuteerde op het Glyndebourne Festival op 25 mei 1982 als regisseur van de opera ‘L’Amour Des Trois Oranges’ van Prokofiev. Met de tweeluiken ‘Higglety Pigglety Pop!’/’Where The Wild Things Are’ van Knussen (1984/1985) en ‘L’Enfant Et Les Sortileges’/’L’Heure Espagnole’ van Ravel (1987/1988) was hij twee maal terug op het festival.

Hij maakte pas op 19 januari 1984 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York met ‘Rinaldo’ van Händel met Marilyn Horne en Samuel Ramey. Dit was zijn enige productie in de Met.

Tevens schreef Corsaro diverse operalibretti, waaronder ‘Heloise and Abelard’ van Stephen Paulus en ‘Frau Margot’ van Thomas Pasatieri, van wiens opera ‘The Seagull’ Cosaro de wereldpremière ensceneerde.

Frank Corsaro overleed in de plaats Suwanee in de Amerikaanse staat Georgia.

Lees in Opera News