18-10-2017

De Zweedse sopraan Catarina Ligendza werd op 18 oktober 1927 in Stockholm geboren.

Haar ouders waren de bekende tenor Einar Beyron (1901-1979) en de beroemde sopraan Brita Hertzberg (1901-1976). Catarina Ligendza studeerde eerst in Stockholm, vervolgens aan het conservatorium van Würzburg bij Henriette Klink, daarna in Wenen en uiteindelijk bij Trude Eipperle in Stuttgart.

In 1963 kreeg Catarina Ligendza haar eerste engagement bij het Landestheater van Linz/Donau, waar zij als Catarina Beyron met de rol van de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart debuteerde.

Tussen 1965 en 1968 studeerde zij nog bij Josef Greindl in Saarbrücken en zong ondertussen bij het Staatstheater van Braunschweig (1964-1965) en het Staatstheater Saarbrücken (1966-1969) in partijen als Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, Elisabetta in ‘Don Carlo’ en Desdemona in ‘Otello’ van Verdi, Elsa in ‘Lohengrin’ van Wagner, de titelrol van ‘Arabella’ van Richard Strauss en Brünnhilde in ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner.

Vanaf 1969 was zij verbonden aan de Deutsche Oper Berlin waar zij tot 1988 bleef. Ondertussen was zij tevens vast geëngageerd door het Staatstheater Stuttgart en de Hamburgische Staatsoper.

Op 30 januari 1970 debuteerde zij in het Teatro alla Scala van Milaan in de titelrol van ‘Arabella’. In 1978 was zij terug in de Scala als Isolde in ‘Tristan und Isolde’ van Wagner.

Zij maakte op 10 januari 1971 haar debuut in de Wiener Staatsoper als Brünnhilde in ‘Götterdämmerung’ van Wagner en zong in de Weense Staatsopera in 50 voorstellingen met rollen als Leonore in ‘Fidelio’ van Beethoven, de titelrol van ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, Agathe in ‘Der Freischütz’ van Von Weber, Isolde in ‘Tristan und Isolde’, Senta in ‘Der fliegende Holländer’ van Wagner, Lisa in ‘Schoppenvrouw’ van Tsjaikovsky en Elsa in ‘Lohengrin’.

Op 25 februari 1971 gaf zij haar debuut en enige optreden in de Metropolitan Opera van New York als Leonore in ‘Fidelio’.

Zij debuteerde bij de Bayreuther Festspiele in 1971 als Brünnhilde in ‘Der Ring des Nibelungen’. Deze drie rollen zong zij er tevens in 1972 en 1973. Verder was zij in Bayreuth te bewonderen als Isolde jaarlijks tussen 1974 en 1977 en in 1987 en als Elsa in 1987.

Op 2 maart 1972 gaf zij haar debuut en enige optreden in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Senta.

Catarina Ligendza is sinds 1975 lid van de Zweedse Muziekacademie te Stockholm. Zij trok zich in 1988 terug van het operapodium.

Haar stem is vastgelegd op plaatopname door onder andere DGG als Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Wagner, de 3. Norn in ‘Götterdämmerung’ en een recital met aria’s van Händel, door Melodram als Isolde in ‘Tristan und Isolde’ en door Topaz-Video als Agathe in ‘Der Freischütz’.

Kijk op YouTube

© Bayreuther Festspiele