19-10-2017

Op 17 oktober 2017 is de Franse zangeres en actrice Danielle Darrieux overleden.

Danielle Darrieux werd op 1 mei 1917 in Bordeaux geboren. Zij begon haar acteercarrière in 1931 op 14-jarige leeftijd in de film ‘Le Bal’.

In 1933 speelde ze de hoofdrol in het drama ‘Mauvaise Graine’, het debuut van Billy Wilder. In 1935 huwde zij filmregisseur Henri Decoin met wie ze aan tien films werkte. Hij moedigde haar aan om naar Hollywood te trekken. In 1938 speelde ze de hoofdrol in ‘The Rage of Paris’ naast Douglas Fairbanks jr.

In 1941 scheidde Danielle Darrieux van Decoin en huwde met Porfirio Rubirosa, de rechterhand van Rafael Trujillo. Danielle Darrieux maakte in de Tweede Wereldoorlog een lange tournee voor de nazi’s om haar echtgenoot – en spion – vrij te krijgen en daarna te vluchten naar Zwitserland.

In 1951 speelde Darrieux naast Jane Powell in ‘Rich, Young and Pretty’ en in 1952 in ‘5 Fingers’ naast James Mason. In 1953 keerde ze terug naar Frankrijk om er te acteren in ‘Madame de…’ naast Charles Boyer. Haar laatste Amerikaanse film speelde ze in 1956 naast Richard Burton in ‘Alexander the Great’.

Darrieux won in 1985 een César – de Franse tegenhanger van de Oscars – voor haar gehele oeuvre.

Jongere filmliefhebbers kennen Danielle Darrieux wellicht van de eigenzinnige thriller ‘8 Femmes’, die in 2002 werd bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn. In 2004 werd ze benoemd tot Commandeur in het Franse Legioen van Eer. Ook leende ze noh haar stem aan de verfilming van de animatiefilm ‘Persepolis’ uit 2008.

Kijk op YouTube

Lees in France Culture

© Franco London Films / Archives du 7eme Art – AFP