28-09-2017

De Italiaanse tenor Ruggiero Orofino werd op 28 september 1922 in Barletta geboren.

Ruggiero Orofino studeerde zang in Milaan en was tussen 1960 en 1962 koorlid in het Teatro alla Scala van Milaan. Daarna maakte hij zijn solodebuut in 1963 in het Teatro Bonci van Cesena als Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’.

Hij maakte zijn debuut in de Scala als Ufficiale in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini op 17 september 1964. Verder trad hij dat jaar in de Scala nog op in ‘Miseria e nobiltà’ van Jacopo Napoli, ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ van Schostakovich, als Normanno ‘Lucia di Lammermoor’ en als Principe di Persia in ‘Turnadot’ van Puccini. Zijn eerste grote partij in de Scala kwam in 1970 met de titelrol in ‘Ernani’ van Verdi. Zijn laatste optreden in de Scala was in 1980 als Grigori in ‘Boris Godoenov’ van Moessorgsky.

Op 16 november 1967 maakte hij zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting als Manrico in ‘Il Trovatore’ in een co-productie met de Munt Schouwburg Brussel. Vanaf 1967 had Orofino ook een grote carrière aan de Berliner Staatsoper.

In de Wiener Staatsoper zong hij twee maal op 5 september 1971 als Manrico in ‘Il Trovatore’ en op 27 mei 1972 als als Duca di Mantova in ‘Rigoletto’. Ook in de Metropolitan Opera van New York zong hij twee maal op 6 en 18 november 1976 als Radamès in ‘Aida’.

Gastoptredens brachten hem verder naar de Deutschen Oper Berlin, de Grand Opéra Paris, de Munt Schouwburg in Brussel, Florence, Turijn, Venetië, Aix-en-Provence, Dresden, Leipzig, Frankfurt, Keulen, Hamburg, München, Stuttgart, de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/Duisburg en Boedapest.

Kijk op YouTube