27-09-2017

De Duitse bariton Franz Grundheber werd op 27 september 1937 in Trier geboren.

Franz Grundheber studeerde zang in Trier en Hamburg en in 1964 won hij tijdens een zangconcours een beurs om in Amerika te gaan studeren. Daar studeerde hij aan de Indiana University en de Music Academy of the West in Santa Barbara bij Margaret Harshaw.

Bij terugkeer naar Duitsland kreeg hij zijn eerste engagement in 1966 bij de Staatsopera van Hamburg, waar hij tot 1988 ensemblelid bleef.

Hij maakte pas tien jaren later op 11 december 1976 zijn debuut in de Wiener Staatsoper als Figaro in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Op 13 mei 1977 debuteerde hij in de Opéra de Paris als Monostatos (!) in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart.

Op 9 september 1991 was hij als Der Sprecher en Zweiter Geharnischter in ‘Die Zauberflöte’ voor het eerst te bewonderen in het Teatro alla Scala van Milaan. Als Barak in ‘Die Frau ohne Schatten’ van Richard Strauss debuteerde hij op 16 november 1992 in het Royal Opera House Covent Garden te Londen.

Pas op 8 maart 1999 maakte hij zijn debuut in het Metropolitan Opera House van New York met de titelrol in ‘Rigoletto’ van Verdi. Verder zong hij in de Met nog de titelpartij van ‘Wozzeck’ en Schigolch in ‘Lulu’ van Berg. In Bayreuth trad hij nooit op.

Franz Grundheber zong in 2017 nog de partij van Barak bij de Oper Leipzig.

Zijn stem is vastgelegd op opnamen door HMV-Electrola (Jude in ‘Salome’ van Richard Strauss en de titelpartij in ‘Don Giovanni’ van Mozart), DGG (‘Doktor Faust’ van Busoni, de titelrol in ‘Wozzeck’ en Albert in ‘Werther’ van Massenet), RCA (Don Pantaleone in ‘Die drei Pintos’ van Von Weber), Decca (Mandryka in ‘Arabella’ van Richard Strauss), EMI (‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss), Philips (Peter in ‘Hänsel und Gretel’ van Humperdinck), Chandos (‘Oedipus Rex’ van Stravinsky), Virgin-Classics (‘Wozzeck’, Orest in ‘Elektra’ van Richard Strauss) en Teldec (‘Wozzeck’, Barak in ‘Die Frau ohne Schatten’) en op DVD door Teldec-Video (‘Wozzeck’ en ‘Der fliegende Holländer’ van Wagner) en Arthaus-Video (Orest in ‘Elektra’).