28-09-2017

De Nederlandse bariton Wiard Witholt viert op 27 september 2017 zijn verjaardag.

Wiard Witholt werd geboren in Rotterdam en studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij David Wilson-Johnson. In het seizoen 2005/2006 was hij lid van de Opera Studio Nederland en aansluitend tot 2008 van de Atelier Lyrique van de Opéra Nationale de Paris. Hij deed mee aan masterclasses van Jard van Nes, Robert Holl, Ann Murray, Graham Clark en Brigitte Fassbaender.

Witholt was vanaf augustus 2009 ensemblelid van het Anhaltisches Theater van Dessau. Daar zong hij tot en met 2015 rollen als Papageno in ‘Die Zauberflöte’, Eisenstein in ‘Die Fledermaus’, Silvio in ‘Pagliacci’, Valentin in ‘Faust’, Danilo in ‘Die lustige Witwe’, Belcore in ‘L’Elisir d’Amore’, Zurga in ‘Les Pêcheurs de Perles’, Pietro in ‘La Muette de Portici’ en talrijke andere partijen. Wiard Witholt maakte bij de Koninklijke Opera van Wallonië te Luik in 2011 zijn debuut als de Graaf in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart en zong er in april 2016 de hoofdrol van Marquis d’Hérigny in ‘Manon Lescaut’ van Auber naast Sumi Jo.

In het Staatstheater Braunschweig zong hij in 2015 de rol van Serpukowskij in ‘Anna Karenina’ van Hubay en Silvano in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi. Gastoptredens brachten hem verder onder andere in 2011 naar het Teatro Real van Madrid als Frère Léon in ‘Saint Francois d’Assise’ van Messiaen en de Opéra National du Rhin van Straatsburg als Falke in ‘Die Fledermaus’ en in 2014 naar de Bayrische Staatsoper van München in het kader van de Münchner Opernfestspiele als Schemariah in ‘Hiob’ van Eric Zeisl. In 2017 zong Witholt als Il Commisario/L’Ufficiale in ‘Madama Butterfly’ bij de De Munt Opera van Brussel, als Schaunard in ‘La Bohème’ in de Russische stad Perm en als Ottokar in ‘Der Freischütz’ in Augsburg.

In 2018 staan engagementen op het programma bij het Theater Augsburg als Ottokar in ‘Der Freischütz’, als Philippe in ‘Prima Donna’ van Rufus Wainwright en als Kris Kelvin in ‘Solaris’ van Dai Fujikura.

Kijk op YouTube