26-09-2017

De Amerikaanse bariton Dale Duesing werd op 26 september 1947 in Milwaukee geboren.

Dale Duesing studeerde piano en zang aan de Lawrence University en won de Metropolitan Opera Competition in het laatste jaar van zijn studie. Daarna kwam hij met een beurs Fulbright Scholarship naar Europa.

Hij debuteerde op 29 juni 1976 bij het Glyndebourne Festival als Olivier in ‘Capriccio’ van Richard Strauss en maakte met dezelfde rol zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting op 15 december 1977. Op 22 februari 1979 was hij voor het eerst te bewonderen in de Metropolitan Opera van New York als Harlekin in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss. Hij zou gedurende tien jaren in de Met in 60 voorstellingen optreden.

Duesing maakte op 17 april 1982 zijn debuut aan de Opéra de Paris als Guglielmo in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart en op 18 januari 1984 zong hij voor het eerst in het Teatro alla Scala van Milaan als Harlekin. Op 7 december 2002 trad hij voor het eerst in het Royal Opera House Covent Garden te Londen op als de Narrator in de wereldpremière van de opera ‘Sophie’s Choice’ van Nicholas Maw.

In 2004 gaf Duesing zijn regiedebuut bij de Oper Frankfurt met ‘Il Viaggio a Reims’ van Rossini. Bij de Reisopera regisseerde hij in 2007 ‘Medea’ van Cherubini. In 2014 zong Dale Duesing bij de Reisopera nog de titelrol in ‘Sweeney Todd’ van Sondheim.

De stem van Dale Duesing is vastgelegd op opnamen door DGG (Masetto in ‘Don Giovanni’ en Leontes in ‘Wintermärchen’ van Boesmans), Schwann (‘Der Kalif von Bagdad’ van Cornelius en ‘Lyrische Sinfonie’ van Zemlinsky), HMV (Schlemihl in ‘Les Contes d’Hoffmann’), Koch Records (‘The Lovers’ van Samuel Barber), Academy (‘Stephen Climax’ van Hans Zender), Sony (‘Leven met een Idioot’ van Schnittke) en EMI (Guglielmo in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart) en op DVD door Castle-Video (‘L‘Incoronazione di Poppea’ van Monteverdi), ArtHaus (‘Wozzeck’ van Berg) en EuroArts (‘Moses und Aron’ van Schoenberg).