21-09-2017

De sopraan Jill Gomez werd geboren op 21 september 1942 in New Amsterdam, de op twee na grootste stad van de republiek Guyana.

Jill Gomez werd door haar Spaans-Trinidiaanse vader en Britse moeder opgevoed in de hoofdstad Port of Spain van Trinidad and Tobago waar zij studeerde aan het St. Joseph’s Convent. Op haar dertiende verhuisde zij naar Engeland, waar zij aan de Royal Academy of Music en de Guildhall School of Music and Drama van Londen ging studeren.

Zij maakte haar operadebuut in 1967 bij de Cambridge University Opera als het Meermädchen in ‘Oberon’ van Von Weber. In 1968 zong zij bij de Ledlanet Nights Aminta in ‘Il Re Pastore’ van Mozart en bij de Glyndebourne Touring Opera Adina in ‘L‘Elisir d’Amore’ van Donizetti. Bij de Scottish Opera Glasgow zong zij tussen 1968 en 1983 diverse partijen.

Jill Gomez viel in 1969 op als Mélisande in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy bij het Glyndebourne Festival. Daar keerde zij diverse malen terug, onder andere als Anne Trulove in ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky in 1975 en Helena in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Benjamin Britten in 1984.

Zij maakte haar debuut bij het Royal Opera House Covent Garden op 2 december 1970 als Flora in de wereldpremière van de opera ‘The Knot Garden’ van Michael Tippett. Daarna zong zij meerdere keren in het Londense operahuis, als Tytania in ‘A Midsummer Night’s Dream’ en Lauretta in ‘Gianni Schicchi’ van Puccini.

Bij het Aldeburgh Festival zong zij de Governess in ‘The Turn of the Screw’ van Britten, Ilia in ‘Idomeneo’ van Mozart en op 11 juni 1974 de Countess in de wereldpremière van de opera ‘The Voice of Ariadne’ van Thea Musgrave.

Voor de BBC werkte zij op 25 maart 1979 in de titelrol mee aan de wereldpremière van ‘Maddalena’ van Prokofiev tijdens een studio-opname en uitzending van BBC Radio 3. In 1985 werkte zij mee aan een radio-uitvoering van ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc in Vredenburg Utrecht, die door de KRO op LP werd uitgebracht.

De stem van Jill Gomez is vastgelegd door Decca (‘Acis and Galatea’ van Händel en de Marienvespers van Monteverdi), HMV-Electrola (Donna Elvira in ‘Don Giovanni’), Unicorn (liederen van Weill, Zemlinsky, Schönberg en Satie; liederen van Gustav Mahler), CBS (liederen van Maurice Ravel), Saga (Franse liederen), Lyrica (‘Miss Julie’ van Alwyn), Foyer/Memories (‘Il Giovedi Grasso’ van Donizetti), Foyer (recital), Myto (‘La Sonnambula’) en EMI/Virgin (‘A Midsummer Night’s Dream’ en ‘Powder Her Face’ van Thomas Adès).

Kijk op YouTube