21-09-2017

De Italiaanse bariton Alessandro Corbelli werd op 21 september 1952 geboren in Turijn.

Alessandro Corbelli studeerde bij Giuseppe Valdengo en Claude Thiolas en debuteerde in 1973 op 21-jarige leeftijd in de Italiaanse plaats Aosta als Monterone in ‘Rigoletto’ van Verdi. Daarna zong hij hoofdrollen in diverse Italiaanse provinciehuizen.

Aan het Teatro alla Scala van Milaan debuteerde hij op 8 mei 1979 als Andronico in ‘Il Gran Tamerlano’ van Josef Mysliveček. Hij zou in de Scala zijn grote glansrollen zingen als Figaro en Conte Almaviva in ‘Le Nozze di Figaro’, Guglielmo in ‘Così Fan Tutte’, Raimbaud in ‘Le Comte Ory’, Leporello in ‘Don Giovanni’, Dandini in ‘La Cenerentola’, Sulpice in ‘La Fille du Régiment’ van Donizetti en Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’. Op 9 december 1980 werkte hij in de Scala mee aan de wereldpremière van de opera ‘Le Racine’ van Sylvano Bussotti.

In 1981 maakte Corbelli zijn debuut in het Teatro dell’Opera van Rome en keerde er tussen 1985 en 1987 terug. Aan de Grand Opéra van Parijs debuteerde hij op 12 oktober 1983 als Sharpless in ‘Madama Butterfly’ en zong er later nog Dandini, Taddeo in ‘L’Italiana in Algeri’, Don Alfonso in ‘Così Fan Tutte’, de titelrol in ‘Gianni Schicchi’, Sulpice en Michonnet in ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea.

Bij het Rossini Festival in Pesaro was hij te gast in 1983 als Prosdocimo in ‘Il Turco in Italia’, in 1984 als Raimbaud en in 1985 als Gaudenzio in ‘Il Signor Bruschino’.

Bij het Glyndebourne Festival trad hij in 1985 op als Dandini, in 2000 als Leporello, in 2004 als Gianni Schicchi, in 2007 als Don Magnifico in ‘La Cenerentola’, in 2013 in de titelrol van ‘Don Pasquale’ en in 2016 als Bartolo.

Aan de Wiener Staatsoper debuteerde hij op 1 september 1987 als Silvio in ‘Pagliacci’ en zong er in totaal tot nu toe in 61 voorstellingen.

Op 2 januari 1988 debuteerde hij als Taddeo in ‘L‘Italiana in Algeri’ aan het Royal Opera House Covent Garden Oper te Londen, waar hij daarna nog Don Alfonso, Dandini, Don Magnifico, Malatesta en de titelrol in ‘Don Pasquale’, Don Geronio in ‘Il Turco in Italia’, Sulpice, Bartolo, de Marquis de Boisfleury in ‘Linda di Chamounix’ van Donizetti en Michonnet zong.

Aan de Metropolitan Opera House van New York debuteerde hij pas op 16 oktober 1997 als Dandini en zong er tot nu toe in 81 voorstellingen in rollen als Taddeo, Dulcamara in ‘L’Elisir d‘Amore’, Gianni Schicchi, Sulpice en Don Magnifico.

Op 16 december 1997 zong hij de rol van Michele in de concertante wereldpremière van de opera ‘Elisabetta’ van Donizetti in de Royal Festival Hall in Londen.

Bij De Nationale Opera was Alessandro Corbelli in 2017 nog te gast als Fra Melitone in ‘La Forza del Destino’ van Verdi naast Eva-Maria Westbroek.

Zijn stem is vastgelegd op talloze opnamen door CBS (‘L‘Italiana in Algeri’, ‘La Cenerentola’), DGG (‘L‘Italiana in Algeri’), Nimbus (‘Soirées Musicales’ van Rossini), Frequenz-Divox (‘Il Barbiere di Siviglia’ van Paisiello), Fonit Cetra (‘La Buona Figliuola’ van Piccinni), Ricordi (‘Lo Frate’nnamorato’ van Pergolesi), Claves (‘La Scala di Seta’), Sony, Philips (Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’), Teldec (Taddeo in ‘L‘ Italiana in Algeri’, ‘La Cenerentola’), Telarc (Almaviva in ‘Le Nozze di Figaro’, Leporello in ‘Don Giovanni’), Decca (Geronio in ‘Il Turco in Italia’), Bongiovanni (‘Le Serve Rivali’ van Traetta); Warner-Video (‘Il Signor Bruschino’ en ‘La Gazza Ladra’ van Rossini), Teldec-Video (‘L’Occasione Fà il Ladro« van Rossini) en Decca-Video (‘La Cenerentola’).