16-09-2017

De sopraan Maria Callas overleed op 16 september 1977 in Parijs op 53-jarige leeftijd.

Maria Callas werd op 2 december 1923 als Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos (Grieks: Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου) in Brooklyn (New York) geboren. Haar achternaam Kalogeropoulos werd op haar geboortecertificaat ingekort tot “Kalos”, wat in het Griekse “mooi” betekent, later omgevormd tot Callas.

Maria Callas reisde in 1937 met haar moeder mee terug naar Griekenland. Een jaar later werd zij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot het Grieks Nationaal Conservatorium en studeerde bij Maria Trivella. Op 11 april 1938 gaf ze haar eerste optreden. Op 2 april 1939 maakte zij haar podiumdebuut als Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni. Vervolgens ging zij in datzelfde jaar studeren bij Elvira de Hidalgo. Op 21 januari 1941 maakte zij haar professionele debuut met de rol van Beatrice in de operette ‘Boccaccio’ van Von Suppé in het Palas Cinema van Athene. In september 1945 keerde zij terug naar de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten werd zij echter gecontracteerd om de titelrol te zingen in ‘La Gioconda’ voor de Arena di Verona. Op 2 augustus 1947 maakte zij zo haar Italiaanse debuut onder leiding van Tullio Serafin.

Maria Callas debuteerde op 12 april 1050 in het Teatro alla Scala van Milaan met de titelrol van ‘Aida’ van Verdi. Mario del Monaco was Radamès, Fedora Barbieri zong Amneris en Cesare Siepi was Ramfis. Op 8 november 1952 zong Maria Callas voor het eerst in het Royal Opera House Covent Garden van Londen in de titelrol van ‘Norma’ van Bellini. De bijrol van Clothilde werd gezongen door Joan Sutherland.

Callas maakte op 12 juni 1956 haar debuut in de Wiener Staatsoper in de titelrol van ‘Lucia di Lammormoor’ van Donizetti onder leiding van Herbert von Karajan. Haar drie optredens als Lucia in die maand waren de enige in Wenen. Later dat jaar debuteerde zij op 29 oktober 1956 in de Metropolitan Opera House van New York in de titelrol van ‘Norma’ en zong in de Met slechts 22 keer.

Maria Callas trok zich in 1965 op haar 41ste uit de operawereld terug en verbleef daarna in haar appartement in Parijs. Zij zou zich later nog laten overhalen om in 1973 en 1974 een afscheidstournee te geven, waar het Amsterdamse concert op 11 december 1973 deel van uitmaakte.

Maria Callas overleed op 16 september 1977 in haar Parijse appartement aan een hartaanval. Na een dienst in de Grieks-Orthodoxe kerk aan de Rue Georges Bizet in Parijs werd zij gecremeerd. Haar as werd in 1979 overeenkomstig haar eigen wens uitgestrooid voor het eiland Skorpios in de Ionische Zee. Op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise in Parijs is een gedenkplaat voor haar aangebracht.

Lees in Le Figaro

© Rue des Archives