16-09-2017

World Opera Lab brengt op zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 om 20.30 uur de première van de openlucht productie ‘Het Offer’ op het Mercatorplein in Amsterdam.

‘Het Offer’ is gebaseerd op het oratorium ‘Jephte’ van Giacomo Carrisimi. De productie bevat muziek, dans en zang uit de verschillende culturen die Amsterdam rijk is. Een universeel verhaal over overgave, veranderen en verbinden. De voorstelling biedt inspiratie voor het verbinden van gemeenschappen binnen onze interculturele maatschappij. ‘Het Offer’ is een dialoog tussen verschillende muziektradities.

Het verhaal gaat over Jephte die na een gewonnen oorlog thuiskomt en zich voorneemt de eerste die hij ontmoet te offeren. Bij thuiskomst rent zijn enige kind, zijn dochter, hem blij tegemoet. Zij moet het offer zijn, realiseert hij zich… In dit universele verhaal zijn religieuze en mythologische verhalen door de eeuwen heen te herkennen. Zoals het offer van Abraham (Ibrahim) & Isaac (Ishmael).

Italiaanse barokmuziek gespeeld door Haytam Safia en ensemble, gezongen door bariton Sinan Vural als Jephte en sopraan Aylin Sezer als zijn dochter. Winti-priesteres Marian Markelo bezingt de dood en de wederopstanding van de dochter met Afro-Surinaamse Winti-liederen. Voor het nieuwe slot, waar uit het offer hoop en nieuw leven ontstaan, liet de Iraanse componiste Aftab Darvishi zich inspireren door Arabische en Perzische trance-rituelen. In een regie van Miranda Lakerveld, met composities van Aftab Darvishi, ud-speler Haytham Safia als muzikaal leider, choreografie van Christiaan Guerematchi en maskers van kunstenaar Boris van Berkum.

Tickets zijn voor 15 euro te koop via www.worldoperalab.com. Buurtbewoners hebben gratis toegang.

‘Het Offer’ is ook te zien op donderdag 16 november 2017 in Podium Mozaïek.

Lees in Worldoperalab

© Jan Boeve