16-09-2017

Op 16 september 2017 is de Amerikaanse sopraan Brenda Lewis overleden.

Brenda Lewis werd op 2 maart 1921 als Birdie Solomon in Harrisburg, Pennsylvania, geboren. Zij studeerde zang aan de Curtis Institute of Music in Philadelphia bij Marion Freschl. Nog tijdens haar studie in 1941 maakte zij haar professionele operadebuut bij de Philadelphia Opera als de Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss.

In april 1945 maakte Brenda Lewis haar debuut bij de City Center Opera Company – heden New York City Opera – als Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni. Verder zong zij bij het gezelschap verder onder andere de titelrollen van ‘Carmen’ van Bizet en ‘Salome’ van Richard Strauss (1947).

Brenda Lewis werkte op 31 oktober 1949 mee aan de wereldpremière van de opera ‘Regina’ van Marc Blitzstein als “Birdie” Hubbard in het 46th Street Theatre van New York (heden Richard Rodgers Theatre). In 1953 zou zij bij de City Opera de titelrol van deze opera zingen.

Zij debuteerde op 26 februari 1952 bij de Metropolitan Opera van New York als Musetta in ‘La Bohème’ en zong tussen 1952 en 1965 in 38 voorstellingen met rollen als Rosalinde, Carmen, Donna Elvira in ‘Don Giovanni’ van Mozart, de titelrol van ‘Vanessa’ van Barber en Marie in ‘Wozzeck’ van Alban Berg.

Op 25 maart 1965 zong Brenda Lewis bij de New York City Opera de titelrol in de wereldpremière van de opera ‘Lizzie Borden’ van de componist Jack Beeson.

Overige gastoptredens brachten haar naar de San Francisco Opera, de Houston Grand Opera, de Wiener Volksoper en het Opernhaus Zürich.

Brenda Lewis overleed in Westport, Connecticut.

Lees in The New York Times

© NET Opera, via Photofest