09-08-2017

Diverse operagezelschappen in de Verenigde Staten hebben aan gerenommeerde componisten opdrachten gegeven voor nieuwe opera’s.

Opera Philadelphia presenteert maar liefst drie nieuwe opera’s: ‘Elizabeth Cree‘ van componist Kevin Puts en librettist Mark Campbell gebaseerd op een verhaal van Peter Ackroyd, ‘We Shall Not Be Moved‘ van componist Daniel Bernard Roumain en librettist Marc Bamuthi Joseph en ‘The Wake World‘ van componist David Hertzberg op een eigen libretto (14, 16, 19, 21 en 23 september 2017).

Boston Lyric Opera geeft de wereldpremière ‘Mr. Burke and Mr. Hare‘ van componist Julian Grant en – opnieuw – librettist Mark Campbell gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee mannen uit Edinburgh die mensen vermoordden om verse lijken voor de plaatselijke geneeskundeopleiding te verkrijgen (8, 9 en 12 november 2017).

Girls of the Golden West‘ van componist John Adams en librettist Peter Sellars wordt verwacht bij de San Francisco Opera. De opera speelt tijdens de Gold Rush (1849-1853) in de Sierras ten noorden van San Francisco (21, 24, 26 en 29 november en 2, 5, 7 en 10 december 2017).

Houston Grand Opera biedt de wereldpremière van ‘The House Without A Christmas Tree‘ van componist Ricky Ian Gordon en librettist Royce Vavrek gebaseerd op het originele verhaal van Gail Rock over moderne, ontwrichte families.(30 november, 2, 3, 6, 8, 10, 14, 16 en 17 december 2017).

Verder presenteert de Lyric Opera van Kansas City een herneming van ‘Everest’ van componist Joby Talbot en librettist Gene Scheer uit 2015 over de uitdagingen van klimmers tijdens de sneeuwstorm in 1996 op de hoogste berg ter wereld. Los Angeles Opera biedt een herneming van de opera ‘Persona’ van componist Keeril Makan en librettist Jay Scheib gebaseerd op de gelijknamige film van Ingmar Bergman. San Diego Opera en de Lyric Opera of Kansas City brengen ieder een herneming van de opera ‘As One’ van componiste Laura Kaminsky en – opnieuw – librettist Mark Campbell en Kimberly Reed uit 2014 over een transgender vrouw.

Lees in WQXR