22-05-2017

De sopraan Marthe Luccioni werd op 22 mei 1917 in Algerije geboren.

Marthe Luccioni studeerde zang aan het conservatorium van Algiers en maakte in 1940 haar operadebuut in het operahuis van de Algerijnse hoofdstad.

In 1944 werd zij geëngageerd door de Opéra-Comique van Parijs, waar zij eerst optrad als Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini en tot midden jaren vijftig bleef. Daar zong zij onder andere Antonia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach en titelrollen in ‘Manon’ van Massenet, ‘Mireille’ van Gounod en ‘Madama Butterfly’ en ‘Tosca’ van Puccini. Bij de Opéra-Comique werkte zij ook mee aan de wereldpremières van de opera’s ‘La Carrosse du Saint-Sacrement’ van Henri Busser op 2 juni 1948 en ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky op 18 juni 1952 onder leiding van dirigent André Cluytens.

Marthe Luccioni had vanaf 1945 tegelijkertijd een engagement bij de Grand Opéra van Parijs, waar zij rollen zong als Marguerite in ‘Faust’ van Gounod, Juliette in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod en de titelpartij in ‘Thaïs’ van Massenet.

Op 30 december 1953 maakte zij haar debuut in het Teatro alla Scala van Milaan als Yvette in de Italiaanse première van de opera ‘Leonore 40/45’ van Rolf Liebermann. Andere gastoptredens brachten haar naar belangrijke operahuizen van Frankrijk, België en Zwitserland en Marthe Luccioni kreeg tevens bekendheid in Frankrijk als radiozangeres.