22-05-2017

Op 22 mei 2017 is de Amerikaanse mezzosopraan Barbara Conrad overleden.

Barbara Conrad werd op 11 augustus 1937 Center Point, Camp County, Texas als Barbara Louise Smith geboren. Zij kreeg in 1957 nationale aandacht toen zij vanwege haar huidkleur werd verwijderd uit de bezetting van een studentenopera van de University of Texas. In 1959 ontving zij aan deze universiteit haar Bachelor of Music.

Zij maakte op 2 oktober 1982 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Annina in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss. Andere rollen die zij in de Met zong waren Preziosilla in ‘La Forza del Destino’, de Eekhoorn in ‘L’Enfant et les Sortilès’ van Ravel, Hecuba in ‘Les Troyens’ van Berlioz, Maddalena in ‘Rigoletto’ van Verdi en Maria in ‘Porgy and Bess’ van Gershwin. Op 2 oktober 1989 – precies zeven jaren na haar Met-debuut – viel zij voor de laatste twee akten van ‘Aida’ van Verdi als Amneris in voor Dolora Zajick, die halverwege de voorstelling moest opgeven. Dat was tegelijkertijd het laatste optreden van Barbara Conrad in de Met.

Barbara Conrad maakte op 5 maart 1983 haar debuut in de Wiener Staatsoper als Azucena in ‘Il Trovatore’ en zong er de rol nog op 11 en 15 maart 1983. Verdere gastoptredens brachten haar naar het Teatro Nacional in Venezuela, de Houston Grand Opera, New York City Opera, Pittsburgh Opera en andere gezelschappen in Amerika, Canada, Europa en Zuid-Amerika.

Zij was mede-oprichter van het Wagner Theater Program en had een privé-studio in Manhattan. In 1977 speelde zij de rol van Marian Anderson in de film ‘Eleanor and Franklin; The White House Years’. Zij werd in 1987 door president Reagan in het Witte Huis uitgenodigd om te zingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Lady Bird Johnson. Een ander persoonlijk hoogtepunt van Barbara Conrad was in 1995 haar ontmoeting met Paus Johannes Paulus II tijdens diens bezoek aan New York.

De stem van Barbara Conrad is vastgelegd op een opname van spirituals met de Convent Avenue Baptist Church door het label Naxos. Barbara Conrad leed aan de de ziekte van Alzheimer en overleed in Edison, New Jersey.

Lees in News U Texas

Kijk op YouTube