23-05-2017

Op 15 mei 2017 is de Amerikaanse tenor Barry Busse overleden.

Barry Lee Busse werd op 18 augustus 1946 in Mechanicsburg, Pennsylvania, geboren. Hij ontving zijn bachelor’s degree in Music van het Oberlin College, een master’s degree in Voice van de Manhattan School of Music in New York en een master’s degrees in Education van het Ashland College en de Walsh University. Hij begon zijn carrière als bariton en was winnaar van de George London Award. Na zijn wisseling van stemvak zong hij partijen voor tenor.

In die hoedanigheid maakte hij op 8 oktober 1982 zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting als Don José in ‘Carmen’. In juni 1990 zong hij bij De Nederlandse Opera de rol van Agrippa in ‘De Vuurengel’ van Prokofiev. In deze co-productie gaf hij ook als Agrippa bij de L’Opéra de Paris acht voorstelling tussen 6 en 25 november 1991. Andere rollen van zijn repertoire waren verder Des Grieux in ‘Manon Lescaut’, Cavaradossi in ‘Tosca’, Canio in ‘Pagliacci’, Boris en Tichon in ‘Katja Kabonova’, Siegmund in ‘Die Walkure’, de titelrol in ‘Parsifal’ en Narraboth en Herodes in ‘Salome’.

Tevens voelde hij zich thuis in het moderne en hedendaagse repertoire. Hij zong in diverse wereldpremières, waaronder de Shoe Salesman in ‘Postcard from Morocco’ van Dominick Argento (14 oktober 1971, Center Opera Company Minneapolis), de Koning in ‘Transformations’ van Conrad Susa (5 mei 1973, Center Opera Company Minneapolis), Louis Sullivan in ‘Shining Brow’ van Daron Hagen (21 april 1993, Madison Opera Wisconsin) en de Foreman in ‘Modern Painters’ van David Lang (29 juli 1995, Santa Fe). Tevens zong hij de rol van Alwa in de Amerikaanse première van de versie in drie akten van ‘Lulu’ van Alban Berg (28 juli 1979, Santa Fe).

Verder trad Barry Busse onder andere op bij het Maggio Musicale in Florence, in het Grand Teatre de Genève, het Teatro la Fenice van Venetië, de opera de Toulouse, de Lyric Opera of Chicago, het Canadian Opera Company, de Santa Fe Opera, Seattle Opera, Houston Grand Opera, New York City Opera, Greater Miami Opera en de Lyric Opera of Kansas City.

Recentelijk was hij werkzaam als zangdocent in Ohio, waar hij woonde in het plaatsje Carrollton.

Lees in The Free Press Standard

© Ken Howard