17-04-2017

De kameropera ‘For a Look or a Touch’ van de Amerikaanse componist zal op 4 mei 2017 uitgevoerd worden tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2017 spelen tijdens deze achtste editie van Theater Na de Dam gelijktijdig om 21:00 uur meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In het kader hiervan voert Nationale Opera & Ballet de kameropera ‘For a Look or a Touch’ uit van de Amerikaanse componist Jake Heggie (1961). Deze kameropera verhaalt over de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘For a Look or a Touch’ werd door Jake Heggie gecomponeerd op een libretto van Gene Scheer in opdracht van Music of Remembrance, een stichting ter nagedachtenis van de Holocaust. Er bestaan drie versies van het werk: zo is er een bewerking voor muziektheater met bariton, acteur, mannenkoor en kamerensemble, een bewerking voor muziektheater met bariton, acteur en kamerensemble (zonder koor) en een versie als liederencyclus voor bariton en piano of kamerensemble.

De bewerking voor muziektheater met bariton, acteur, mannenkoor en kamerensemble werd voor het eerst uitgevoerd op 2 april 2011 in de McCaw Hall van Seattle met bariton Morgan Smith, acteur David Pichette, het Seattle Men’s Chorus en leden van de Seattle Symphony onder leiding van dirigent Dennis Coleman en in een regie van Andrew Russell. De première van de liederencyclus vond plaats op 18 mei 2013 in de Benaroya Hall van Seattle met bariton Morgan Smith en leden van de Seattle Symphony.

‘For a Look or a Touch’ behandelt niet alleen de vervolging van de joden, maar een groep mensen die eenzelfde lot ondergingen, de homoseksuelen. Op het eind van de 19e eeuw werd homoseksualiteit strafbaar in Duitsland. Tijdens het naziregime werden zij vervolgd, opgesloten en vermoord onder paragraaf 175. Toen Heggie de opdracht tot een werk ontving verdiepte hij zich in de materie, bezocht musea en begon zich in te lezen. Daarbij werd hij door de opdrachtgever gewezen op een dagboek van Manfred Lewin, een homoseksuele Jood, in 1942 met familie omgebracht in Auschwitz. Het dagboek behandelt de herinnering aan de liefde tussen Manfred en Gad Beck gedurende de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Beck leeft anno 2007 nog en heeft een autobiografie op zijn naam staan. Gene Scheer maakte van het dagboek een libretto voor de opera, waarin Manfred (bariton) als een geest voor Gad (acteur) verschijnt om hem te herinneren aan vervlogen tijden.

‘For a Look or a Touch’ wordt tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam uitgevoerd in een regie van Wim Trompert. Gad wordt geacteerd door Alexander Oliver en bariton Bryan Jolly vertolkt Manfred.

Lees in Opera Ballet