18-04-2017

Op Goede Vrijdag 14 april 2017 is de Duitse tenor Manfred Jung overleden.

Manfred Jung werd op 9 juli 1940 in Oberhausen geboren. Na zijn studie elektrotechniek werkte hij achter de schermen in het theater van de stad Essen. Daar ging hij vervolgens zang studeren aan de Folkwang-Hochschule bij Hilde Wesselmann. In 1967 maakte Jung al zijn Wagner-debuut in Bayreuth als Arindal in ‘Die Feen’ van Wagner bij de Bayreuther Jugendfestspiele. Hij sloot zijn studie in 1968 af en kreeg aansluitend engagementen bij de Kammeroper van Keulen, tussen 1971 en 1975 in Dortmund en daarna in Kaiserslautern.

In 1975 had Jung zijn eerste gastoptreden bij de Salzburger Osterfestspiele onder leiding van Herbert von Karajan. Na een gastoptreden in 1976 aan de Deutsche Oper am Rhein van Düsseldorf/Duisburg kreeg Jung daar een vast contract tot 1988.

Jung maakte al op 31 januari 1976 zijn debuut in de Wiener Staatsoper als Sandor Barinkay in ‘Der Zigeunerbaron’ van Johan Strauss jr. Hij zou tot en met 1985 twaalf maal optreden in de Wiener Staatsoper in de rollen van Siegmund in ‘Die Walküre’, de Erster Geharnischter in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, Laca Klemeň in ‘Jenůfa’ van Janáček en de titelrol in ‘Parsifal’.

Jung maakte zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele in 1977 als Siegfried in ‘Götterdämmerung’ van Wagner in de ‘Jahrhundertring’ van Patrice Chereau. Jung vertolkte in Bayreuth tot en met 1998 verder nog de rollen van Mime en Loge in ‘Das Rheingold’, Mime en Siegfried in ‘Siegfried’ en de titelrol in Parsifal’. Siegmund en Froh zong hij in Bayreuth nooit.

Tijdens de Osterfestspiele in Salzburg trad Jung in 1980 op onder leiding van Herbert von Karajan als Tristan in ‘Tristan und Isolde’ en de titelrol in ‘Parsifal’.

Op 12 april 1981 trad Jung voor het eerst op in de Metropolitan Opera van New York tijdens een Wagner-concert naast Birgit Nilsson in “Zu neuen Taten” uit ‘Götterdämmerung’. Zijn officiële operadebuut in de Met was op 24 september 1981 in de titelrol van ‘Siegfried’. Verder zong hij in de Met nog Siegmund, de titelrol in ‘Parsifal’ en Tristan in ‘Tristan und Isolde’.

Gastoptredens brachten Jung verder naar de Staatsopera’s van Hamburg, München en Stuttgart, de Deutschen Oper van Berlijn, Zürich, Chicago, Toronto, Brussel, Göteborg, Barcelona, Frankfurt, Karlsruhe, Lissabon, Basel, Rome en Montreal. Hij werkte op 27 oktober 1993 nog mee aan de wereldpremière van de opera ‘Le Château des Carpathes’ van Philippe Hersant in Montpellier.

Hij was vanaf ongeveer 2005 ook artistiek leider van de ‘Junge Musiker-Stiftung’, die in Bayreuth het ‘Cantilena Gesangswettbewerb’ verzorgde. Hiermee werden jonge talenten in diverse categorieën (opera, concert, operette) gestimuleerd.

Manfred Jung overleed na een lang ziekbed in Essen. Zijn stem is vastgelegd op diverse opnamen door verschillende labels, waaronder Philips (Siegfried in ‘Der Ring des Nibelungen’), Koch Records (‘Die Dreigroschenoper’ van Weill), Eterna (‘Gurrelieder’ van Schönberg) en Arts (Mime in ‘Siegfried’).

Lees in Nordbayerischer Kurier

Kijk op YouTube