16-04-2017

Op 8 april 2017 is de Italiaanse sopraan Rita Orlandi Malaspina overleden.

Rita Orlandi werd op 28 december 1937 in Bologna geboren. Zij studeerde in Milaan bij Carmen Melis – tevens docente van Renata Tebaldi – en debuteerde in 1963 in het Teatro Nuovo van Milaan in de titelrol van ‘Giovanna d’Arco’ van Verdi.

Daarna trad zij op in diverse Italiaanse theaters. Op 29 april 1966 maakte zij haar debuut in het Teatro alla Scala van Milaan als Leonora in ‘La Forza del Destino’. Tot en met 1978 trad zij daar uitsluitend met Verdi-rollen op als Leonora in ‘La Forza del Destino’ en ‘Il Trovatore’, Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, Elisabetta in ‘Don Carlo’, Elvira in ‘Ernani’ en Odabella in ‘Attila’. In Italië zong zij verder onder andere nog in het Teatro dell’Opera van Rome, in Turijn, Napels, Palermo, Genua, Venetië en Verona.

Haar internationale carrière bracht haar naar alle belangrijke operahuizen van de wereld. Op 17 mei 1967 maakte zij haar debuut in de Wiener Staatsoper als Leonora in ‘Il Trovatore’. Zij zou 16 keer in de Wiener Staatsoper optreden met zes rollen als Leonora in ‘Il Trovatore’ en ‘La Forza del Destino’, Alice Ford in ‘Falstaff’, Elisabetta in ‘Don Carlo’ en Amelia in ‘Simon Boccanegra’ en ‘Un Ballo in Maschera’.

Op 17 oktober 1968 debuteerde zij in de Metropolitan Opera van New York als Amelia in ‘Simon Boccanegra’ van Verdi. In totaal gaf zij in de Met tot en met 1980 17 optredens met tevens nog de rol van Elisabetta in ‘Don Carlo’ en met de titelrol in ‘Aida’. Op 8 oktober 1969 gaf zij haar eerste en enige optreden in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’.

Verder bracht haar loopbaan haar naar Parijs, Barcelona, Philadelphia, Montreal, Rio de Janeiro en Buenos Aires. Andere belangrijke rollen van haar repertoire waren Desdemona in ‘Otello’, Abigaille in ‘Nabucco’, Elena in ‘I Vespri Siciliani’, Elsa in ‘Lohengrin’, Maddalena in ‘Andrea Chénier’ en de titelrollen in ‘Luisa Miller’, ‘Tosca’ en ‘Suor Angelica’.

Haar stem is vastgelegd op vele live-opnamen, waaronder ‘Mefistofele’ (Rio de Janeiro, 1964), ‘Ernani’ (Venetië, 1967), ‘Il Trovatore’ (Philadelphia, 1967), ‘Simon Boccanegra’ (New York, 1968), ‘Don Carlo’ (Milaan, 1968; Bologna, 1969; Milaan 1970; Buenos Aires 1971), ‘La Forza del Destino’ (Genua, 1970), ‘I Masnadieri’ (Turijn-RAI, 1971), Un Ballo in Maschera’ (Venetië, 1971; Verona, 1972), ‘La Battaglia di Legnano’ (Milaan-RAI, 1973), ‘Attila’ (Milaan, 1975) en ‘I Due Foscari’ (Barcelona, 1977).

Rita Orlandi Malaspina overleed in de Italiaanse gemeente San Donato Milanese in de provincie Milaan.

Lees in Platea Magazine

Kijk op YouTube

© Piccagliani