25-03-2017

De Italiaanse sopraan Rosetta Noli werd op 25 maart 1922 in de stad Genua geboren.

Rosetta Noli maakte haar operadebuut in 1948 als Nedda in ‘Pagliacci’ van Leoncavallo en zong nog in hetzelfde jaar in het Teatro dell’Opera van Rome de rol van Micaela in ‘Carmen’ van Bizet – naast Giulietta Simionato en Mario Del Monaco – en Margherita in ‘Mefistofele’ van Boito. Op 30 april 1949 werkte zij in Rome bovendien mee aan de wereldpremière van ‘Il Dottor Antonio’ van Franco Alfano in de rol van Speranza. Daarna zong zij in Florence, Venetië en Napels.

Op 18 mei 1952 maakte Rosetta Noli haar debuut in de Scala van Milaan als Margherita in ‘Mefistofele’ en zong in dat jaar tijdens een concert in de Scala nog de sopraanpartij in de ‘Symphoniae Sacrae’ van Giovanni Gabrieli onder leiding van Leopold Stokowski. Op 8 december 1952 opende zij het Scala-seizoen als Xanthe in de Italiaanse première van ‘Die Liebe der Danae’ van Richard Strauss en later die maand zong zij er nog Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini. Haar laatste optreden in de Scala was op 4 maart 1954 als Marguerite in ‘Faust’ van Gounod.

Rosetta Noli vertolkte in 1954 in de Arena van Verona de rol van Liù in ‘Turandot’ van Puccini en bij het festival Aix-en-Provence de partij van Donna Elvira in ‘Don Giovanni’. Op 22 augustus 1958 gasteerde zij bij De Nederlandsche Opera in de Amsterdamse Stadsschouwburg in de titelrol van ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Andere rollen van haar repertoire waren Desdemona in ‘Otello’ van Verdi, Mimì in ‘La Bohème’ van Leoncavallo en de titelrollen in ‘Manon’ van Massenet en ‘La Traviata’ van Verdi.

Na haar afscheid van het operatoneel doceerde Rosetta Noli zang in Genua en aan de studio van de Parijse Opera. Rosetta Noli is de tante van de tenor Ottavio Garaventa.

De stem van Rosetta Noli is vastgelegd op live-opnamen door labels als Urania (‘Mefistofele’, 1952), Plymouth (‘La Traviata’, 1950), House of Opera (‘Pagliacci’, Napels 1957 met Mario Del Monaco), Bongiovanni (‘Turandot’, Napels 1957 met Mario Filippeschi) en Myto/Hardy Classic (‘La Bohème’ van Leoncavallo, Napels 1958 met Ettore Bastianini).

Kijk op YouTube