25-03-2017

De Italiaanse dirigent Arturo Toscanini werd op 25 maart 1867 in Parma geboren.

Arturo Toscanini studeerde aanvankelijk cello en zou onder andere in het orkest spelen tijdens de wereldpremière van ‘Otello’ van Verdi op 5 februari 1887 in de Scala van Milaan. In 1886 had Toscanini als dirigent een tournee gemaakt door Brazilië en bij terugkomst maakte Toscanini zijn Italiaanse directiedebuut op 4 november 1886 in het Teatro Carignano van Turin in de wereldpremière van herziening van de opera ‘Edmea’ van Alfredo Catalani.

Toscanini dirigeerde op 21 mei 1892 in het Teatro Dal Verme van Milaan de wereldpremière van ‘Pagliacci’ van Leoncavallo. In 1895 werd hij vaste dirigent in Turijn en dirigeerde er de wereldpremière van ‘La Bohème’ van Puccini op 1 februari 1896. In 1898 werd hij chefdirigent van het Teatro alla Scala van Milaan, bleef er tot 1908 en was er tussen 1921 en 1929 opnieuw als chefdirigent.

Op 16 november 1908 maakte Toscanini zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York met ‘Aida’ van Verdi. Zijn vaste aanstelling daar resulteerde verder in de wereldpremière van de opera ‘La Fanciulla del West’ van Puccini op 10 december 1910.

In 1919 probeerde Toscanini voor de fascistische partij lid te worden van het Milanese parlement, maar zonder succes. Uiteindelijk raakte Toscanini teleurgesteld in het fascisme en bood keer op keer de Italiaanse dictator en fascistenleider Benito Mussolini het hoofd. Toscanini weigerde in de Scala Mussolini’s foto op te hangen of de fascistische hymne ‘Giovinezza’ te spelen.

In 1926 werd Toscanini chefdirigent van het New York Philharmonic Orchestra, maar hij bleef ook optreden in Europa. Zo dirigeerde hij de postume wereldpremière van de opera ‘Turandot’ van Puccini op 25 april 1926 in de Scala. Hij dirigeerde bij de Bayreuther Festspiele in 1930 ‘Tannhäuser’ en ‘Tristan und Isolde’ en in 1931 ‘Tannhäuser’ en ‘Parsifal’. Tot 1937 was hij één van de meest toonaangevende figuren van de Salzburger Festspiele. Na de Anschluss van Oostenrijk in 1938 zegde hij zijn optredens in Salzburg af en emigreerde hij voorgoed naar de Verenigde Staten. Daar leidde hij het al in 1937 voor hem opgerichte NBC Symphony Orchestra. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij in 1946 terug naar Europa en dirigeerde het openingsconcert van de gerestaureerde Scala, die gedurende de oorlog was beschadigd. Arturo Toscanini overleed in New York op 16 januari 1957.

Kijk op YouTube