25-03-2017

Op 20 maart 2017 is de Franse dirigent Louis Frémaux overleden.

Louis Frémaux werd op 13 augustus 1921 geboren in de stad Ariën-aan-de-Leie in het departement in het Franse departement Pas-de-Calais. Hij studeerde aan het conservatorium van Valenciennes, maar zijn studie werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens werd hij lid van het Franse verzet. Aan het einde van de oorlog werd hij echter opgeroepen door het Franse leger en in 1945 en 1946 gestationeerd in Vietnam.

In 1947 trad Frémaux toe tot het conservatoire van Parijs, studeerde daar bij Louis Fourestier en Jacques Chailley en studeerde af in 1952. Hij werd vervolgens echter opnieuw opgeroepen voor het leger en diende in Algerije.

Frémaux dirigeerde daarna tussen 1956 en 1966 bij de Opéra de Monte-Carlo. Gedurende tien jaren hielp hij mee de reputatie van het orkest op te bouwen en dirigeerde in Monte Carlo diverse operapremières. Nadien was hij tussen 1969 en 1971 de eerste dirigent van het Orchestre Philharmonique Rhône-Alpes (het latere Orchestre National de Lyon).

In Engeland was Frémaux tussen 1969 en 1978 chefdirigent van het City of Birmingham Symphony Orchestra. Aansluitend diende hij tussen 1979 en 1982 als chefdirigent van het Sydney Symphony Orchestra.

Begin jaren tachtig nam Frémaux meer dan 50 werken voor de grammofoonplaat op. Op DVD is hij te zien als dirigent van pianoconcerten van Grieg en Ravel te Parijs met pianist Samson François (EMI).

Louis Frémaux overleed in Avaray.

Lees in La Nouvelle Republique

Kijk op YouTube