01-03-2017

De opera ‘Esther’ van de Italiaanse componist Cristiano Lidarti zal op 5 maart 2017 worden teruggebracht naar de Congregation Beth Am in Los Altos Hills te Californië.

Cristiano Lidarti schreef ‘Esther’ in 1774 in opdracht van de Portugees-Joodse gemeenschap van Amsterdam. Daarna raakte het werk verloren. Een docent van de Cambridge University ontdekte de Hebreeuwse opera in 1998 en bracht hem onder de aandacht van Israel Adler, oprichter van de Jewish Music Research Centre van de Hebrew University in Jerusalem. Adler bewerkte en publiceerde ‘Esther’ en de opera werd in 2000 voor het eerst in 226 jaren door de Hebrew University scenisch opgevoerd. De Amerikaanse première van ‘Esther’ was in 2014 in de Congregation Beth El te Berkeley op de avond van Poerim op initiatief van Rabbijn Reuben Zellman, directeur van Beth El.

Lees in The Jewish News of Nothern California