27-02-2017

Op 23 februari 2017 is de Oostenrijkse sopraan Sonja Knittel overleden.

Over de geboortedatum van Sonja Knittel bestaat onduidelijkheid. Leo Riemens noemt 1923, terwijl volgens een krantenbericht uit 2009 haar geboortejaar 1928 zou zijn en volgens een lezersbrief het 1926 is. Dit laatste jaar lijkt nauwkeuriger.

Sonja Knittel debuteerde in 1947 bij het Theater Solothurn en in 1949 werd zij geëngageerd door het Opernhaus Zürich. Tussen 1951 en 1954 was zij ensemblelid van de Wiener Volksoper, waar zij talrijke rollen van het soubretterepertoire zong. Zo zong zij in Wenen onder andere Briefchristl in ‘Der Vogelhändler’ van Carl Zeller, Molly in ‘Der arme Jonathan’ van Carl Millöcker, Arsena in ‘Der Zigeunerbaron’ van Johann Strauss jr., Valencienne in ‘Die lustige Witwe’, Anita in ‘Giuditta’ und Juliette Vermont in ‘Der Graf von Luxemburg’ in de operettes van Franz Lehár.

In 1954 verruilde Sonja Knittel Wenen voor het Opernhaus Nürnberg, waar zij tot haar afscheid in 1985 als ensemblelid bleef. Daar wisselde zij van het soubrettevak naar het repertoire van de operettendiva en trad er in 60 verschillende rollen in operettes, musicals en opera’s op. In 1955 werkte zij in Nürnberg mee aan de wereldpremière van de operette ‘Das Bad auf der Tenne’ van Friedrich Schröder en 1961 zong zij in Nürnberg in de Duitse première van de musical ‘Lost in the Stars’ van Kurt Weill.

In operarollen hoorde men Sonja Knittel in Nürnberg slechts zelden. Zo vertolkte zij in 1973 de rol van Drusilla in ‘L’Incoronazione di Poppea’ van Claudio Monteverdi. Tot haar operarollen behoorden verder nog onder andere Papagena in ‘Die Zauberflöte’, Ännchen in ‘Der Freischütz’, Marie in ‘Zar und Zimmermann’ en Esmeralda in ‘Die verkaufte Braut’. In 1981 toonde zij zich er ook als vertolkster van moderne muziek in de partij van de Hausfrau in ‘Baal’ van Friedrich Cerha en in ‘Wir erreichen den Fluß’ van Hans Werner Henze.

Sonja Knittel gaf in maart 1985 haar afscheidsvoorstelling met de titelrol van ‘Gräfin Mariza’ van Emmerich Kálmán in Nürnberg. In 1987 werd zij tot erelid van het operahuis benoemd. In het kader van deze benoeming trad zij in januari 1987 nog eenmaal als Kurfürstin Marie in de operette ‘Der Vogelhändler’ op.

Als partner van Heinz Hoppe nam zij vaak operetteduetten voor de grammofoonplaat op bij Polydor en Telefunken.

Sonja Knittel woonde al sinds 2009 in een verpleeghuis in Fürth vanwege de ziekte van Alzheimer. Zij overleed in Oberasbach bij Nürnberg

Kijk op YouTube

Lees in Bild