24-02-2017

Wat gebeurt er als Anne Frank en een Albanese jongen die slachtoffer is van bloedwraak elkaar ontmoeten in de hemel? Het is de basis voor de opera ‘Anne & Zef’, die volgend weekend wordt uitgevoerd in het Holocaust Museum in Amsterdam.

Sopraan Lilian Farahani, die de rol van Anne vertolkt in de opera, zegt altijd een bepaalde connectie te hebben gehad met het verhaal van Anne Frank. “Als tiener heb ik ook een soort Anne Frank-fase gehad. En dat kwam omdat haar verhaal heel dichtbij kwam. Zij was ook 14, verliefd op een jongen en werd gek van haar ouders. Dat greep me heel erg aan.”

Toen componiste Monique Krüs begon met het schrijven van de opera zag ze Farahani al de rol van Anne vertolken. “Ik kende haar in eerste instantie niet”, vertelt Farahani, “maar blijkbaar had ze mij al een keer horen zingen in een opera van Mozart.” Vanaf dat moment begon Krüs met het componeren van de opera met Farahani als Anne in de hoofdrol. “Toen ik me uiteindelijk aanmeldde voor de audities kreeg ik het antwoord: ik had je in gedachten.”

Lees in NPO Radio 1