24-02-2017

Carlisle Floyd heeft aanpassingen aan zijn opera ‘Prince of Players’ en deze versie gaat bij The Little Opera Theatre of New York in première.

‘Prince of Players’ beleefde op 5 maart 2016 zijn wereldpremière bij de Houston Grand Opera. Het libretto is van de 90-jairge Floyd (1926) zelf en gebaseerd op het toneelstuk ‘Compleat Female Stage Beauty’ van Jeffrey Hatcher. Het verhaal gaat over de 17e-eeuwse acteur Edward Kynaston, in die tijd één van de meest bekende acteurs van Londen. Hij is bekend vanwege zijn overtuigende portrettering van vrouwenrollen. Maar met één pennenstreek staat Charles II niet alleen toe vrouwen op het toneel te laten spelen, maar verbiedt hij ook aan mannen om vrouwenrollen te vertolken.

Carlisle Floyd schreef eerder opera’s als ‘Susannah’ (1955), ‘Wuthering Heights’ (1958), ‘The Sojourner and Mollie Sinclair’ (1963), ‘Markheim’ (1966), ‘Of Mice and Men’ (1970) en ‘Cold Sassy Tree’ (2000), werken die reeds tot het standaardrepertoire behoren.

Lees in the New York Times

© Tina Buckman