11-01-2017

De opera ‘The Life and Death(s) of Alan Turing’ van de componiste Justine Chen beleeft zijn concertante wereldpremière op 12 januari 2017 in de Merkin Concert Hall van New York.

‘The Life and Death(s) of Alan Turing’ is gecomponeerd op een libretto van David Simpatico, dat is gebaseerd op het leven van de Britse wiskundige Alan Turing. Het lukte Turing om onderschepte en gecodeerde berichten van de Nazi’s, die door het Duitse coderingssysteem ‘Enigma-apparaat’ waren gegenereerd, met behulp van een decoderingsapparaat te ontcijferen. In 1952 werd Turing in Engeland gearresteerd wegens homoseksuele handelingen – die tot 1967 in Engeland strafbaar waren – en veroordeeld, waarbij hij kon kiezen tussen een experimentele, chemische castratie gedurende een jaar, of een gevangenisstraf. Turing koos het eerste.

Lees in The Daily Beast

© Getty