09-01-2017

Op 9 januari 2017 is de Chileense mezzosopraan Laura Didier-Gambardella overleden.

Laura Didier-Gambardella werd op 9 juli 1928 als Laura Didier Smid in de Chileense hoofdstad Santiago geboren. Zij studeerde piano aan het Conservatorio Católico de Música y Declamación bij Pedro Valencia Courbis en daarna zang bij Ema Wachter Ortiz en Margarita Salvi.

Haar debuut in Chili vond plaats op 16 november 1944 met een concert in het Salón Auditorio de la Radio Sociedad Nacional de Minería en op 5 februari 1946 zong zij in ‘El Amor Brujo’ van Manuel de Falla in het Teatro Municipal van Santiago. Haar operadebuut vond plaats op 10 mei 1947 in het Teatro Lux van Santiago als Azucena in ‘Il Trovatore’.

In juli 1953 vertrok zij naar Italië en nam zangles bij Mercedes Llopart, de docente van Renata Scotto en Alfredo Kraus. Het Italiaanse operadebuut van Laura Didier vond plaats op 8 november 1953 in het Teatro Comunale van Treviso als Preziosilla in ‘La Forza de Destino’. Daarna zong zij in diverse belangrijke operahuizen van Italië, waaronder Venetië, Napels, Modena, Triëst, Palermo, Como en Turijn in rollen als Amneris in ‘Aida’, Azucena, Carmen en Ortrud in ‘Lohengrin’.

Vervolgens brachten buitenlandse gastoptredens haar in november en december 1957 naar Malta voor ‘Samson et Dalila’, ‘La Gioconda’ en ‘Carmen’, in mei 1958 naar Palma de Mallorca voor ‘Carmen’, in februari 1959 naar Athene voor ‘Aida’ en ‘Carmen’ en naar Genève voor ‘La Forza de Destino’ en in mei 1961 naar Oslo voor ‘Don Carlos’ en Helsinki voor ‘Aida’.

In Rome maakte zij op 26 juli 1960 haar debuut bij de Thermen van Caracalla als Amneris en op 24 maart 1961 in het Teatro dell’Opera als Marina in ‘Boris Godoenov’. Zij zong tussen 1960 en 1980 maar liefst zestien seizoenen bij de Thermen van Caracalla in altijd dezelfde rol van Amneris in ‘Aida’.

Laura Didier-Gambardella maakte op 27 mei 1962 haar debuut in het Teatro alla Scala van Milaan als Maddalena in ‘Rigoletto’ naast Renata Scotto en Aldo Protti. In juni 1962 zong zij in de Scala de rol van Alcione in ‘Atlántida’ van Manuel de Falla naast Teresa Stratas en Giuliettta Simionato en onder muzikale leiding van Thomas Schippers. In de Scala zong zij in 1965 in ‘Norma’ samen met Leyla Gencer en Gianfranco Cecchelle en opnieuw in mei 1967 als Marfa in ‘Khovansjtsjina’ naast Nicolai Ghiaurov en Clara Petrella.

Verdere internationale optredens leiden Laura Didier-Gambardella tussen 1962 en 1967 naar Tripoli (‘Il Trovatore’ en ‘Carmen’), Lissabon (‘Boris Godoenov’), Madrid (‘Carmen’), Lugano (‘La Forza del Destino’), Toulouse (‘Aida’), Malta (‘La Favorita’, ‘Il Trovatore’, ‘Un Ballo in Maschera’), Passau (‘Aida’), Salzburg (‘Aida’), Marseille (‘Norma’), Lyon (‘Aida’), Palma de Mallorca (‘Carmen’), Avignon (‘Il Trovatore’, ‘Aida’ en ‘Samson et Dalila’), Bilbao en Oviedo (‘Norma’ en ‘La Gioconda’) , Nice (‘Samson et Dalila’), Mannheim (‘Il Trovatore’), Bilbao en Zaragoza (‘La Favorita’) en Oviedo (‘La Forza del Destino’ en ‘Il Trovatore’), Bordeaux (‘Il Trovatore’ en ‘Aida’), Limoges (‘Norma’) en Santa Cruz de Tenerife (‘Il Trovatore’).

Zij werkte op 15 oktober 1971 mee aan de wereldpremière van de opera ‘La Riva delle Sirti’ van de componist Luciano Chailly in het Teatro Comunale van Treviso. Haar repertoire uiteindelijk omvatte 45 opera’s.

Laura Didier-Gambardella was na 22 jaren in augustus 1975 pas weer terug in het Teatro Municipal van Santiago de Chile voor de rol van Adalgisa naast Claudia Parada als Norma. Haar laatste opera-optreden was in een openlucht-uitvoering in juli 1982 van ‘Il Trovatore’ in de stad Trapani. Zij bleef echter diverse optredens geven. Op 30 April 1992 beëindigde zij haar carrière, de ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini in de kerk van San Girolamo della Carità van Rome ter gelegenheid van de viering van de 200ste geboortedag van Rossini.

Zij was op 26 oktober 1955 in Milaan getrouwd met de zakenman Gabriel Gambardella, die overleed in Rome op 30 maart 1997. In Rome woonde Laura Didier-Gambardella daarna nog enkele jaren en gaf daar zangles. Zij overleed op 9 januari 2017 op 89-jarige leeftijd in het Casa di Riposo Giuseppe Verdi in Milaan.

Haar stem is vastgelegd op studio-opnamen van ‘Cavalleria Rusticana’ (Lola) door Decca in 1954 in van ‘L’Amico Fritz’ (Beppe) door EMI in 1968. Op live-opnamen is zij te horen in ‘La Fanciulla del West’ (Wowkle) in 1954 te Florence, ‘Lohengrin’ (Ortrud) in 1960 te Milaan, ‘Atlántida’ (Alcione) in 1962 in Milaan en ‘Sakùntala’ (Priyamvada) in 1979 in Rome.

Kijk op YouTube

© OperaNostalgie.be