15-11-2016

De opera ‘Puntila’ van de Duitse componist Paul Dessau beleefde op 15 november 1966 in de Staatsopera van Berlijn zijn wereldpremière.

‘Puntila’ is een opera in dertien scènes met proloog en epiloog op een libretto van Peter Palitzsch en Manfred Wekwerth gebaseerd op ‘Herr Puntila und sein Knecht Matti’ van Bertolt Brecht.

Tijdens de wereldpremière zong de bas Reiner Süß de titelrol, de bariton Kurt Rehm was chauffeur Maatti Altonen, sopraan Irmgard Arnold Puntila’s dochter Eva, tenor Erich Witte de advocaat Fredrick, de alt Gertraud Stilo de smokkelaarster Emma, de alt Annelies Burmeister de kokkin Laina, tenor Martin Ritzmann was Bibelius en de sopraan Erna Roscher de telefoniste Sandra. Het Chor der Deutschen Staatsoper Berlin en de Staatskapelle Berlin stonden onder leiding van Otmar Suitner.

In mei 1968 dirigeerde Dessau in de Christuskirche van Berlijn zelf de Staatskapelle Berlin in de eerste studio-opname van ‘Puntila’ met zangers van de wereldpremière (Berlin Classics 0021842BC).