16-11-2016

De wereldpremière van de opera ‘Steal a Pencil for Me’ van de Amerikaanse componist Gerald Cohen staat gepland voor januari 2018 bij Opera Colorado.

‘Steal a Pencil for Me’ van de componist Gerald Cohen en librettist Deborah Brevoort vertelt het verhaal van Jaap Polak en Ina Soep, die verliefd werden in het concentratiekamp Westerbork. Jaap Polak was toen al getrouwd en ruim tien jaar ouder dan Ina Soep. In Westerbork en later in Bergen-Belsen slaagden zij erin een uitgebreide correspondentie te voeren. Na de Tweede Wereldoorlog trouwden zij in 1946 en emigreerden zij in 1951 naar New York. Hun brieven werden uitgebracht in 2000 in het boek ‘Steal a pencil for me; Love letters from camp Bergen-Belsen and Westerbork’, dat in 2006 in het Nederlands verscheen onder de titel ‘Tussen de Barakken’. Door hun brieven in het boek ontstaat zowel een beeld van hun liefde als ook van de samenlevingen in Westerbork en Bergen-Belsen.

Gerald Cohen kreeg het idee om de opera over het echtpaar Polak te schrijven na het lezen van het boek en na het zien van een documentaire over het tweetal uit 2008. De componist ontmoette het echtpaar in 1987. Zij hielpen Cohen en Brevoort bij de totstandkoming van de opera en waren aanwezig bij de eerste, semi-concertante opvoering in 2013 in Shaarei Tikvah bij New York. Een jaar later op 14 mei 2014 overleed Ina Soep Polak op 91-jarige leeftijd en Jaap (Jack) Polak stierf op 9 januari 2015 op 102-jarige leeftijd.

Lees in Forward

© Shaarei Tikvah