31-10-2016

De operette ‘La Vie Parisienne’ van Jacques Offenbach beleefde op 31 oktober 1866 haar wereldpremière in het Theâtre du Palais Royal van Parijs.

‘La Vie Parisienne’ is een operette in vijf bedrijven van Jacques Offenbach (1819-1880) op een libretto van Henri Meilhac en Ludovic Halévy. De operette speelt zich af in Parijs in het jaar 1867 gedurende de Wereldtentoonstelling. Tijdens de wereldpremière op 31 oktober 1866 vertolkte de bekende zanger Gil-Pérès de rol van Bobinet en dirigeerde Offenbach zelf. Op 31 januari 1871 werd in het Wiener Carltheater voor het eerst de Duitstalige versie opgevoerd onder de titel ‘Pariser Leben’. De gereviseerde vierakter van ‘La Vie Parisienne’ – zonder de oorspronkelijke vierde akte – werd op 25 september 1873 voor het eerst opgevoerd in het Théâtre des Variétés van Parijs onder leiding van Offenbach.

Lees in Deutschlandfunk