31-10-2016

Op 29 oktober 2016 is de Amerikaanse bas-bariton John Del Carlo overleden.

John Del Carlo werd in 1951 geboren. Hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York op 14 januari 1993 als Kothner in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ en zong in totaal 309 maal in de Met gedurende 23 jaren met rollen als de titelrol in ‘Don Pasquale’, Dr Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Swallow in ‘Peter Grimes’, Quince in ‘A Midsummer Night’s Dream’, Mathieu in ‘Andrea Chénier’, Frank in ‘Die Fledermaus’, Baron Zeta in ‘Die lustige Witwe’ en Alfieri in ‘A View from the Bridge’ van Bolcom in 2002. Zijn laatste optreden bij de Met was op 19 januari 2016 in de dubbelrol van Benoît/Alcindoro in ‘La Bohème’ van Puccini, de dubbelrol die hij in de Met 22 keer zong.

Andere rollen van zijn omvangrijke repertoire waren de titelrol in ‘Falstaff’ van Verdi en Salieri, Dulcamara in ‘L’Elisir d’Amore’, Alidoro in ‘La Cenerentola’ en Général Boum in ‘La Grand Duchesse de Gerolstein’ van Offenbach.

Gastoptredens brachten hem naar de Royal Opera House Covent Garden in Londen, de Opéra National van Parijs, het festival van Aix-en-Provence, het Teatro Comunale Giuseppe Verdi van Trieste, het Opernhaus Zürich, de Oper Köln, de Deutsche Oper am Rhein en de Vlaamse Opera. In zijn woonplaats zong hij talrijke malen bij de San Francisco Opera. Andere Amerikaanse operahuizen waar hij zong zijn de Lyric Opera of Chicago, Seattle Opera, Houston Grand Opera, Los Angeles Opera, Washington National Opera en San Diego Opera.

John Del Carlo was te zien in Metropolitan Opera live HD broadcasts van ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘The Tempest’ en ‘Don Pasquale’ en de PBS uitzendingen van ‘Madama Butterfly’ bij de Lyric Opera of Chicago, ‘La Gioconda’ bij de San Francisco Opera en ‘La Bohème’ bij de Opera Company of Philadelphia.

Verder werd zijn optreden in ‘La Cambiale de Matrimonio’ in Keulen door de televiesie uitgezonden en op video disc door Teldec/NVC label uitgegeven. Zijn vertolking van de titelrol van ‘Falstaff’ van Salieri bij de Schwetzinger Festspiele kwam op DVD beschikbaar bij Arthaus Musik. Tot zijn talrijke CD opnamen behoren de opera ‘L’Italiana in Algeri’ op Teldec Classics, ‘La Cenerentola’ onder leiding van Neville Marriner op Philips Classics, Zuane in ‘La Gioconda’ op London/Decca en Olivio in ‘Olivo e Pasquale’ van Donizetti op Bongiovanni.

John Del Carlo zegde zijn optreden als Sacristano in ‘Tosca’ bij de Hollywood Bowl in Los Angeles op 24 juli 2016 af.

Lees in The Metropolitan Opera

Kijk op YouTube

© Kevin Ray Rawlings